Šta su stari Egipćani smatrali za greh? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

„Što je bilo, to će biti; što se činilo, to će se činiti“, kaže premudri Solomon.

Šta su stari Egipćani smatrali za greh? 2Kako je list Pravda pisao pre 80 godina, takav slučaj nije i sa pojmom o grehu.

„Zapovesti znaš“, rekao je Isus čoveku koji ga je pitao kako će dobti večni život.

„Ne čini preljube; ne ubij; ne kradi; ne svedoči lažno; ne čini nepravde nikome; poštuj oca svojega i mater“.

Stari Egipćani su, pak, išli mnogo dalje.

Po njihovom verovanju, umrli je na drugom svetu morao dati još i ove izjave:

„Ja nisam izgovarao prokletstva; ja nisam prisluškivao na vratima; ja nisam padao u jarost bez uzroka; ja nisam radio u žurbi; ja nisam uzalud gomilao svoje reči; ja nisam kvario red; ja nisam nikad sprečavao vodu da teče“.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

Šta su stari Egipćani smatrali za greh? 3List Vreme pisao je o lekaru koji mesečno pređe 5.662 kilometra.

Ma koliko izgledalo neverovatno, za 12 stanica za epileptičare postoji samo jedan jedini lekar – dr Medaković.

Zbog toga red u ovim stanicama je ograničen samo na jedan do dva puta nedeljnog pregleda i davanja uputstva bolesnicima.

Rezultat koji dr Medaković postiže za 12 stanica za epileptičare, koje su rezdeljene po raznim krajevima države, predstavlja neverovatnu mogućnost savlađivanja posla, jer on mesečno provede 125 časova na putu za koje vreme mora da pređe 5.662 kilometra, a 136 časova provede u radu.

Ovom radnom vremenu za putovanje, pregled i lečenje bolesnika treba dodati još najmanje dva do tri sata dnevno za sređivanje dokumentara, za korespodenciju sa bolesnicima, koji iz udaljenih krajeva od stanice dođu na pregled samo jedanput, a preko kontrolne liste lečenja, koju vodi svaki bolesnik, redovno su u kontaktu sa lekarom.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari