"Potez za 'poturanje' strancima": Šta se krije iza žalbe SNS Nadzornom odboru Skupštine da su mediji Junajted grupe kršili izbornu tišinu? 1Foto: Screenshot/TV Pink

Srpska napredna stranka (SNS), odnosno njen predsednik Miloš Vučević, koji je potpisnik dokumenta, žalio se Nadzornom odboru za izborna pitanja Skupštine Srbije optužujući medije Junajted grupe da su kršili izbornu tišinu.

U obimnom dokumentu Vučević je naveo nekoliko primera navodnog prekršaja, naslovne strane novina Nova i Danas, emisiju Ivana Ivanovića na TV Novoj, kao i članke na portalima N1 i Danas o Draganu Bjelogrliću.

U dokumentu koji je datiran na 4. januar, posle detaljnog objašnjenja šta je to predizborna tišina i objašnjenja pravnog okvira za ovakvo postupanje SNS, Vučević prvo podseća da su prema zakonu za kršenje izborne tišine predviđene novčane kazne u 50.000 do 150.000 dinara, dok su za fizička lica kazne predviđene od 10.000 do 40.000 dinara.

SNS-u je najpre zasmetala naslovnica Danasa 15. i 16. decembra na kojima je, kako navodi, Aleksandar Vučić kao nosilac liste SNS predstavljen u negativnom tonu.

Da podsetimo, u pitanju su iste naslovne strane koje je predsednica Vlade Ana Brnabić imala potrebu da pokazuje u prvom večernjem obraćanju iz štaba stranke na dan izbora, umesto da predstavi izborne rezultate.

“Objavljivanje ovih članaka upravo u periodu izborne tišine prevazilazi običan novinarski propust. Oni predstavljaju namerni čin koji prelazi granice neutralnog izveštavanja”, navodi Miloš Vučević.

“Ovakav prikaz SNS-a i negovog nosioca liste u nepovoljnom svetlu predstavlja implicitnu kampanju protiv stranke u periodu kada su takve aktivnosti izričito zabranene. Strateška upotreba negativnih slika i uredničkog sadržaja na naslovnim stranama nije samo stvar uredničkog izbora ‘Danasa’, već proračunat potez u cilju oblikovanja mišljenja. Predstavljanem SNS-a i nosioca liste Aleksandra Vučina u negativnom kontekstu, novine implicitno motivišu birače da odbace ovu izbornu listu, utičući tako na percepciju iodlučivane glasača”, navodi se u pritužbi.

"Potez za 'poturanje' strancima": Šta se krije iza žalbe SNS Nadzornom odboru Skupštine da su mediji Junajted grupe kršili izbornu tišinu? 2
foto Vladimir Vasić/ATAImages

Druga sporna naslovna strana je u štampanom izdanju Nove, na kojoj su poznate ličnosti iz ProGlasa koje pozivaju građane na glasanje.

Time Nova, prema oceni Vučevića, promoviše određene političke agende, što je usmereno na uticane na odluke birača”.

Televizija Nova je pomenuta kroz emisiju Ivana Ivanovića, u kojoj je gost bio Dragan Bjelogrlić, takođe potpisnik ProGlasa, a u žalbi je objašnjeno da se radi o fenomenu “koordiniranog učešća trećih strana u izbornom procesu” posebno istaknuto kroz iniciativu Proglas”.

“Iako se članovi ove grupe predstavljaju kao samozvane nezavisne javne ličnosti, njihovo delovane u tesno je koordinirano sa opozicionim listama, a naročito u suprotstavljanju Srpskoj naprednoj stranci”, piše Vučević.

“Bjelogrlić je u emisiji predstavljen kao ličnost koja podstiče ljude da izađu na glasanje“ i da se “aktiviraju u društvenom životu, s obzirom da su mnogi nezadovoljni“, dok je voditelj Ivan Ivanović, uputio neumesne uvrede na račun, piše dalje u dokumentu.

Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa, objašnjava da je Vučevićeva žalba Nadzornom odboru gde se žali na izveštavanje slobodnih medija tokom izborne tišine standardni pokušaj postizbornog spina.

– Vučević je zamenik šefa organizovane grupe za nameštanje izbora, te mu od onih silnih nepravilnosti za koje bi u normalnim zemljama političari podneli ostavke, pokrili se ušima i čekali da budu pozvani u policiju i tužilaštvo, najviše smetaju naslovne strane Danasa i Nove, tekstovi na našim portalima, kao i gostovanje Bjelogrlića kod Ivanovića. Izveštavanje Danasa tokom tišine je jednostavno objašnjivo – Aleksandar Vučić nije se kandidovao na izborima pošto je on već izabran na predsedničkim pretprošle godine, te smo o njemu i pisali kao o čoveku koji nije kandidat na izborima, što nije kršenje izborne tišine. Isto važi i za Bjegrlića, ni on se nije kandidovao na izborima – kaže Petrović.

Ranko Pivljanin, urednik štampanog izdanja Nove, navodi da se “ne oseća krivim”.

– Naši sagovornici su pozivali narod da glasa, a ne za koga da glasa. Ono što se u izjavama Bojana Dimitrijevića, Dubravke Stojanović i Gojka Božovića njima učinilo kao aludiranje, i što su se u njihovim rečima prepoznavali, stvar je paranoje i nepoznavanja suštine stvari. O tome najbolje govori činjenica da im je naročito zasmetalo ona poruka biračima “da razmisle o promeni”, koju su oni kvalifikovali kao jeres. Obaveštavam ih da izbori obično i služe da se nešto promeni, a ne da se zadrži „status quo“, kako ih oni zamišljaju. Na šta bi ličilo da su naši sagovornici pozvali birače da glasaju tako da sve ostane isto? Smešno mi je u suštini da o ovome uopšte i raspravljamo, kaže Pivljanin za Danas.

Direktor vesti na televiziji Nova, Slobodan Georgiev, smatra da vlast pokušava da obrne tezu u kršenju celokupnog izbornog procesa.

– Mislim da tu nije bilo nikakvog kršenja izborne tišine, ali vlast fingira čitav izborni proces uvek i to hoće da prišiju medijima iz Junajted grupe, da mogu da kažu: Eto, vi se žalite na nepravilnosti a prvi kršite pravila. A ako već hoće da izjednače svoju krađu na izborima, sa takozvanim narušavanjem izborne tišine, u vezi sa izborima koji su ponovljeni, onda neka pokažu kako je to kršenje tišine uticalo na rezultat, zato što su oni rekli da su diominirali na tim izborima. Jel to znači da su medijske kuče Junajted medije podržavale ustvari SNS? Meni se dopada što oni znaju da su to najuticajniji mediji u Srbiji, i naravno da zato ne daju nacionalne frekvencije ni jednoj od tih televizija, jer znaju da bi ljudi, kada bi gledali normalan program, drugačije razmišljali. Mislim da je ovaj njihov potez to da bi imali nešto da poturaju strancima, da mogu da kažu: pa vidite, to su oni radili, nismo mi prekrajali volju građana, nismo mi radili protiv zakona, a vidite ko nas za to optužuje, vidite šta oni rade, oni su još gore kršili pravila, priča Georgiev.

Dodaje da bi cela priča mogla da ima smisao samo ako bi se posmatrala celokupna medijska scena i (ne)postupanje REM-a prema televizijama s nacionalnim frekvencijama.

– Oni neka naprave dokument koji će zaista pokazati na koji način je to zaista narušavalo i uticalo na izbor birača i izborni postupak. A onda neka pokažu Pink i Hepi, sve ono što REM nije pokazao u onom svom kvazi izveštaju, na koji način su oni izveštavali tokom izborne kampanje, ko je koliko bio zastupljen i da li to uopšte može da se poredi. A dalje, neka naprave analizu kako je recimo Pink, u periodu kada su se ponavljali izbori, šta su oni puštali, koliko pita su se pojavljivali Vučić, Brnabić i ostali. Tako da oni mogu na bilo kom telu da izgčlasaju šta hoće, imaju većinu, ali besmisleno je. osim što će to služiti da nas ocrne pred strancima.

Inače, Dan Graf, izdavač Danasa, posluje u ovkiru Junajted grupe.

Slobodan Prvanović: Prijavljivao sam 13 puta funkcionersku kampanju Aleksandra Vučića

Slobodan Prvanović, član skupštinskog Nadzornog odbora za izborna pitanja smatra da SNS nema osnova za ovakve optužbe.

– Na sastancima Nadzornog odbora ja sam prijavljivao 13 puta funkcionersku kampanju Aleksandra Vučića. Jednom je bio kontraargument, kad je on nastupao tako da je favorizovao njegovu stranku, jedan od članova Odbora je rekao da “možda on to tako stvarno misli”, pa ima pravo na sopstveno mišljenje i to nije funkcionerska kampanja. Drugi put, kada sam rekao da je on sam priznao da zastupa i podržava listu SNS-a, onda je kontraargument bio: “Pa možda on to tako ne misli”. Znači, i u jednoj i u drugoj varijanti su gledali da relativizuju njegove nastupe. Dakle, ovo što su ovi mediji koji su optuženi prenosili, možda ti sagovornici “tako misle”, a ako je optužba na vaš račun kao medija, pa “možda vi to tako ne mislite”. Prosto, ako ćemo da budemo fer i pošteni prema svima, onda moramo da imamo jednake aršine i prema SNS-u i RTS-u i Danasu i Novoj, ne možemo , jednom ovako i onako. O Pinku i Hepiju ne vredi ni pričati, govorim o onim nazovi ozbiljnim televizijama, kao što je javni servis, ali ovo je ispod svakog nivoa, to nisu mediji ni novinari, kaže Prvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari