Najbolji fudbaleri Srbije, odnosno oni koje takvima smatra selektor Siniša Mihajlović, a nisu povređeni ili uvređeni ispali iz konkurencije, danas će u Novom Sadu ugostiti reprezentaciju Japana, s tim što će centralna figura duela sa sigurnim učesnikom Svetskog prvenstva 2014. biti sveže penzionisani kapiten „orlova“ Dejan Stanković, kojem će ovo biti oproštajni i rekordni 103. nastup za nacionalni tim.

– Dosta je bilo, dao sam kao igrač sve što sam mogao Srbiji i našem fudbalu. Teško mi je što se opraštam od dresa koji mi je uvek bio svetinja, ali još teže mi je bilo kada sam debitovao pre mnogo godina. Bio sam načisto izgubljen pred taj meč s Južnom Korejom, ali mi je tadašnji selektor Slobodan Santrač pomogao da se snađem, a dva gola koje sam dao bila su mi velika odskočna daska za dalju karijeru – priznaje živa legenda Crvene zvezde, Lacija i Intera i, po mišljenju novog vođe „orlova“ Branislava Ivanovića, nedostižni uzor novim klincima u dresu sa državnim obeležjima.

– Meni brojke ne znače mnogo, ali i bez statistike i rekorda jasno je da je Deki mnogo dao reprezentaciji i zadužio srpski fudbal. Nemoguće ga je prestići – tvrdi defanzivac Čelsija i produžena „ruka“ selektora Siniše Mihajlovića.

I strategu Srbije je drago što će biti deo planiranog spektakla na odlasku njegovog velikog prijatelja, ali ne potcenjuje fudbalsku konotaciju susreta s reprezentacijom na čijoj klupi sedi njemu privatno i profesionalno takođe bliski Alberto Zakeroni.

– Gledao sam ih protiv Italije. Igrali su dobro i vodili 2:0 do 60. minuta, a onda su platili ceh neiskustvu. Vidljiv je, međutim, Zakeronijev rad. Japanska reprezentacija je vrlo dobra, organizovana i disciplinovana ekipa, koja ne ostavlja mnogo prostora rivalu da se razmaše. Nisu slučajno među prvima izborili plasman na Mondijal. Ja, s druge strane, ne mogu da računam na čak 11 fudbalera planiranih za ovu priliku, ali nadam se da će ostali momci opravdati poverenje. Zajednička nam je želja da nastavimo niz pozitivnih igara i rezultata iz poslednje etape kvalifikacija za SP – podseća Mihajlović.

Povređeni Aleksandar Kolarov verovatno će biti samo posmatrač u Novom Sadu.

– Svima nam je drago što ćemo biti deo oproštaja našeg Dekija, ali ovu utakmicu bi trebalo shvatiti i kao probu za našu zadnju kvalifikacionu utakmicu s Makedonijom sledećeg utorka. Sve mora biti u funkciji priprema za naredni takmičarski ciklus u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2016. – ističe levi bek Mančester sitija.

Japanska ofanziva

Japanski novinari „okupirali“ su Staru Pazovu u vreme poslednje konferencije za medije pred današnju utakmicu, a nije nemoguće da će njih 53 akreditovanih i na stadionu „Karađorđe“ biti brojniji od kolega iz Srbije.

Direktor dobro zvuči

Mada je pre neki dan rekao da mu je rano za funkcije u FSS i(li) Crvenoj zvezdi, Stanković je naknadno ipak otkrio na kom radnom mestu vidi sebe u budućnosti.

– Voleo bih da budem spona između Saveza i ekipe. Mislim da bih bio koristan na mestu direktora A reprezentacije, kao neko ko bi uvek bio uz igrače i stručni štab – kaže mogući naslednik davno otišlog Zorana Batice Mirkovića.

„Orlići“ bez Nastasića na Kipru

Posle povređenog Lazara Markovića mlada selekcija Srbije ostala je bez još jednog igrača pozajmljenog od A tima, pa će „orlići“ današnji kvalifikacioni meč s Kiprom od 18.00 igrati bez sjajnog štopera Matije Nastasića, koji je zbog manjka zdravih defanzivaca vraćen u našu zemlju i seniorsku reprezentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari