U Boru paralelno rade stara i nova topionica, pa u gradu ima dima. To će potrajati do 1. novembra, kada ističe ugovoreni devetomesečni rok uhodavanja i dokazivanja radnih parametara nove fleš peći. Istovremeno biće završeno i pretapanje hladnog materijala u plamenoj peći i zaustavljena stara topionica, uveravanja su koja stižu od generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog, koji takođe moli za strpljenje i razumevanje.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naime, nakon mnogobrojnih objektivnih, ali i subjektivnih teškoća u radu, konačno je uspostavljen kontinuitet i kapacitet prerade domaćeg i uvoznih koncentrata u novoj topionici i do kraja oktobra stara metalurška linija RTB Bor pretopiće poslednje količine zaostalog hladnog materijala i time okončati svoj poluvekovni rad.

– Iako se mislilo da je moguće da taj period bude kraći, ranije se ipak nije moglo. Mnogo je objektivnih razloga za to, a oni se polako ali sigurno prevazilaze. Sve ovo vreme, dok paralelno sa novom radi i stara plamena peć, u gradu ima dima, vrlo često u zabrinjavajućim količinama. Paralelno sa bitkom da ga bude što manje, zaposleni biju i onu bitku koja kompaniji, ali i njima samima, obezbeđuje egzistenciju, kaže Spaskovski.

Nije zgoreg podsetiti da je RTB Bor prinuđen da pretapa hladan materijal u staroj topionici jer mu to donosi novac. Novac za plate, novac za poreze i doprinose, novac za sve tekuće troškove koji se mere milionima i to na mesečnom nivou, a koji bi, u suprotnom, bio „zarobljen“ u tim hladnim materijalima. U vreme svetske krize i izuzetno niske cene bakra ekonomiju smo stavili u ravan sa ekologijom, da bismo prošli što je moguće bezbolnije, objašnjava Spaskovski.

Kako prenosi Kolektiv, novi talas svetske ekonomske krize, pad cene bakra, aluminijuma, čelika, nikla i drugih metala poljuljao je ove godine pet najvećih rudarskih kompanija u svetu i oborio vrednost njihovih akcija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari