Ministar prosvete Srđan Verbić i direktorka kompanije Loreal Balkan Brigite Štedler uručili su juče nacionalne stipendije pobednicama konkursa „Za žene u nauci“ za 2014. godinu. Ovo priznanje dobile su Jovana Grahovac sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Aleksandra Dimitrijević, koja je trenutno na postdoktorskim studijama na Univerzitetu u Kaliforniji, i Dragana Ilić sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Čestitajući dobitnicama, ministar Verbić je rekao da se u Srbiji veliki broj žena bavi naukom i da u poslednjem projektnom ciklusu od 2011. do 2015. godine 49 odsto istraživača čine naučnice. On je dodao da problema ipak ima, jer naučnice rade mnogo više, a napreduju sporije od muških kolega, kao i da ređe vode istraživačke timove. Verbić je precizirao da 33 odsto projekata vode žene.

Program nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ pokrenut je u Srbiji 2010. uz podršku Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalne komisije za UNESKO i kompanije Loreal Balkan. U sklopu tog programa svake godine se nagrađuju tri mlade naučnice iz naše zemlje koje su upisale ili završile doktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Osim u Srbiji, stipendije se dodeljuju u više od 50 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari