Iako Svilajnac deli sudbinu drugih opština kada je reč o visokoj stopi nezaposlenosti, ona je manja od republičkog proseka, čemu su prilično doprinele strane investicije koje su uposlile solidan broj radnika, kaže u razgovoru za Danas predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

„Bilo je nekih otpuštanja, ali su u toku razgovori i pregovori s dosta stranih investitora i u tome vidimo potencijal za zapošljavanje naših građana. Realna su i naša očekivanja da uskoro pokrenemo i stavimo u funkciju bivšu fabriku Beko. Ovih dana ćemo završiti pregovore s jednim ruskim investitorom i nadamo se da će i ta fabrika dobiti novog vlasnika i uposliti nove radnike“, ističe Milanović.

Kao jednu od bitnih prepreka ka realizaciji novih velikih projekata, predsednik opštine Svilajnac ističe nedostatak sredstava jer bez podrške Vlade Srbije, a sada i EU i evropskih fondova, opština nije u mogućnosti da sama sakupi potrebne finansije. „Problem je što nam se gotovo svakog meseca ukine neki izvorni prihod. Opštini Svilajnac, kao i drugim opštinama u Srbiji, ukinute su takse na firme, neke ekološke takse i drugi prihodi, što znači da ove godine imamo jako malo sredstava za nove projekte i ulaganja“, kaže Milanović.

Koje nove projekte imate u planu i koji je realan rok za njihovo ostvarenje?

– Svilajnac je uspeo da sa još nekoliko opština uđe u EU program MISP (Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave), preko kojeg očekujemo da dobijemo više miliona evra za infrastrukturne projekte. Potpuno smo spremni za ovaj fond, ali i za konkurisanje kod drugih evropskih fondova za finansiranje najrazličitijih projekata i imamo spremnu tehničku dokumentaciju. Cilj nam je da u ovom mandatu završimo kompletnu mrežu za vodosnabdevanje na teritoriji opštine Svilajnac. U narednom periodu važni zadaci su nam opremanje i otvaranje Prirodnjačkog centra Svilajnac, završetak radova na novom Domu učenika u Poljoprivredno-veterinarskoj školi i nastavak privlačenja i dovođenja direktnih stranih investicija u Svilajnac. Postoje dva velika projekta koja bi trebalo rešiti – regulacija reke Resave kroz grad koji košta oko dva miliona evra i izgradnja novog mosta na Velikoj Moravi i obilaznice u vrednosti od oko 10 miliona evra.

Šta je realizovano od 2008. do 2012,. kada ste bili potpredsednik, a šta od 2012,. kada ste postali predsednik opštine?

– Od 2008. do 2012. kao potpredsednik opštine sam se najviše bavio projektima izgradnje i rekonstrukcije. Realizovali smo zaista veliki broj projekata, a ja bih izdvojio samo najvažnije. To su potpuna rekonstrukcija svih bitnih gradskih i regionalnih saobraćajnica, zatim kompletno infrastrukturno opremanje industrijske zone Veliko polje i početak opremanja nove zone privređivanja. Takođe, obezbedili smo dolazak pet stranih investitora: Panasonic (Japan), PORR (Austrija), Koeleman (Švajcarska), Green only (Izrael) i Conti 3 (Italija). U ovom periodu smo uspeli i da obezbedimo najveću pojedinačnu investiciju, a to je izgradnja Prirodnjačkog centra. Obnovljeno je i dosta javnih objekata, pa je Svilajnac tako dobio moderni i tehnički opremljen Centar za kulturu, novu atletsku stazu pokrivenu tartanom sa sportskim terenima, obnovljene su škole, rekonstruisali smo i vodovodno-kanalizacionu mrežu i izgradili dva nova mosta u selima. Praktično smo u svim segmentima krenuli sa izgradnjom ili rekonstrukcijom. Svake godine smo uspeli da obezbedimo najmanje još jedan opštinski budžet za ove projekte.

U kojoj je fazi realizacija projekta Prirodnjačkog centra i šta je njegov krajnji cilj?

– Prirodnjački centar Svilajnac veoma je bitan ne samo opštini Svilajnac, već i državi Srbiji i to ne samo kao naučni objekat i institucija, već i kao komercijalni turistički potencijal celog Balkana. Prirodnjački centar je završen, izgrađen je u roku, sva tehnička dokumentacija je ispravna, završen je i tehnički prijem objekta koji je i uknjižen. Stručnu i praktičnu podršku na ovom projektu su nam pružili Prirodnjački muzej Beograd i Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, koji su nam ustupili i veliki broj eksponata i osmislili koncept izložbi. Vlasnici objekta su partnerski Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji su i finansijeri, i opština Svilajnac.

Kako ocenjujete turistički potencijal grada Svilajnca i celokupne opštine? Šta je to što bi moglo da privuče domaće i strane posetioce u ovaj kraj?

– Očekujemo da kroz projekat Prirodnjačkog centra turistički potencijal opštine Svilajnac naglo poraste. Naše studije su pokazale da ćemo imati od 100 do 150 hiljada poseta godišnje, a sada pristupamo izradi programa kako da posetiocima Prirodnjačkog centra obogatimo turističku ponudu, pa da mogu da vide i srednjevekovne manastire i brojne druge znamenitosti grada. Planiramo da Svilajnac razvijemo u veoma atraktivnu turističku destinaciju i da turistima ponudimo što više atraktivnih lokacija.

Da li je koaliciona vlast u opštini stabilna?

– U opštini Svilajnac DS je u koaliciji sa SPS i DSS. Mi smo dobili najviše glasova na izborima, drugi su bili socijalisti, pa smo smatrali da stranke koje dobiju najveće poverenje na izborima treba i da vrše vlast. Zadovoljni smo ovom koalicijom i nemamo nikakvih većih problema, ali smo s druge strane voljni da razgovaramo i sa SNS da se priključi lokalnoj vlasti. Smatramo da je saradnja veoma bitna za budući razvoj opštine Svilajnac.

Apel Ministarstvu prosvete

– Pošto nemamo nikakvu podršku Vlade Republike Srbije i nadležnog ministarstva, poslednja tri meseca smo stali sa svim radovima i aktivnostima koje su preostale da bi se Prirodnjački centar otvorio. Više puta smo se obratili direktno i mišljenja smo da hitno mora da dođe do dogovora kako ćemo i šta dalje da radimo, ko će da brine o objektu, kako ćemo da unesemo eksponate i da realizujemo i postavimo izložbe i rešimo odnose. Ovom prilikom bih apelovao na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da što pre obavimo razgovore kako bismo priveli kraju ovaj projekat koji je višestruko koristan, i dogovorili dalje korake – naglašava Predrag Milanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari