Redovna sednica petrovačkog parlamenta održana je u velikoj sali SO Petrovac, a svečana sednica Skupštine opštine u holu petrovačke Srednje škole „Mladost“.

Pored rukovodstva opštine, svečanosti su prisustvovali: ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Zoran Rajić, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, Aleksandar Jokić, član Izvršnog odbora SNS-a, Radoslav Radojičić, potpredsednik Izvršnog ogbora DS-a, narodni poslanici dr Dijana Vukomanović, šef poslaničke grupe SPS, Olivera Pauljeskić, Siniša Maksimović, Miletić Mihajlović, Slobodan Perić, delegacija prijateljske opštine Puconci (Slovenija) na čelu sa županom Ernestom Nemecom, kao i predstavnici crkve, vojske, pravosudnih organa i ostali mnogobrojni gosti.

Prisutne goste pozdravio je predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić, a potom je emitovan dokumentarni film u produkciji Kulturno-prosvetnog centra o rezultatima koje je opština postigla u periodu od juna 2014. do juna 2015. godine.

Nakon emitovanja filma prisutnima se ispred opštine Petrovac na Mlavi obratio Radiša Dragojević, predsednik opštine, koji se pre svega svima zahvalio što su svojim prisustvom uveličali praznik opštine Petrovac na Mlavi. Predsednik Dragojević posebno je pozdravio delegaciju prijateljske, a u budućnosti bratske opštine Puconci, na čelu sa županom Ernestom Nemecom.

-Mi koristimo dan opštine da se osvrnemo na proteklih godinu dana i kroz film da pokažemo ono najvažnije šta je urađeno, kako gostima, tako našoj javnosti i medijima i onim koji su nam ukazali poverenje. To činimo i na kraju svake godine, a imamo čime da se ponosimo bez obzira što je godina za nama bila izuzetno teška. Pored loše finansijske situacije koja je u našoj zemlji i okruženju i u opštini Petrovac na Mlavi, koja je još uvek u grupi nerazvijenih opština.

Imali smo vanredne okolnosti u vidu poplave i štetu od oko dva miliona evra. Najveći deo vremena i sredstava smo utrošili na sanaciju posledica od poplava. Želim da se zahvalim svima koji su pomogli u sanaciji posledica od poplava, posebno ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredina kao i fondaciji „Novak Đoković“, koja je u potpunosti rekonstruisala dečji vrtić koji je najviše stradao u poplavama“, rekao je Dragojević i dodao da je u prethodnoj godini bilo donacija i za tekuće investicije, mnogo ulaganja je bilo i od strane republike i od resornih ministarstava.

Potom se prisutnima obratila Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.Ona je istakla da poljoprivreda i očuvanje životne sredine predstavljaju oblasti koje u značajnoj meri mogu unaprediti ekonomski i socijalni položaj svake opštine, a samim tim i Republike Srbije u celini.

-Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine teži da kroz aktuelne podsticaje u poljoprivredi unapredi položaj poljoprivrednih proizvođača, a kroz projekte iz oblasti zaštite životne sredine, poboljša kvalitet života u našim gradovima i opštinama“, rekla je ministarka i naglasila da Ministarstvo za sva registrovana gazdinstva, u okvirima budžetskih mogućnosti, pokušava da olakša trenutnu situaciju kroz modele direktnih plaćanja, kao i kroz mere ruralnog razvoja, koje se uglavnom odnose na povraćaje investiranih sredstava. Čestitajući svim građanima Dan opštine, ministarka je izrazila uverenje da će opština Petrovac na Mlavi uz svoje, kako je navela, stručne i vredne ljude, posvećenost radu i dobro planiranje, i dalje uspešno realizovati svoje planove, a da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uvek biti njihov pouzdan partner.

Dobitnici priznanja „4.jun“

Na kraju svečanosti uručene su nagrade „4. jun“ u vidu povelje, a dobili su ih: prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković, fondacija „Novak Đoković“, „Elektromorava“ Požarevac, Osnovna škola „Branko Radičević“ Melnica, Mesna zajedica Šetonje i Kulturno-prosvetni centar Petrovac. Nagrade „4. jun“ u vidu prizananja uručio je predsednik SO Petrovac Duško Nedinić, a dobitnici su: Mile Stojilović, nastavnik Biologije, Zvezdana Stanojević, nastavnik srpskog jezika, Marina Živković, profesor matematike, Marija Trajilović, profesor francuskog jezika, Novica Radojević, poljoprivrednik iz Ćovdina, ženska rukometna selekcija Osnovne škole „Bata Bulić“, Mile Trujić, penziner iz Kladurova, jeromonah Pimen starešina manastira Vitovnica. Nagrade 4. jun u vidu priznanja sa novčanom nagradom uručili su zamenik predsednika opštine Dragoljub Milosavljević i zamenik predsednika SO Milanče Aćimović, a dobitnici su: Ivan Marinković, učenik iz Šetonja, Mirko Jović, nastavnik iz Velikog Laola, Dobrivoje Jović, sekretar opštine Petrovac na Mlavi, Dragica Mihajlović Vojinović iz Petrovca na Mlavi, Dragan Blagojeviću iz Petrovca na Mlavi, Vojislav Mihajlović iz Starčeva, Vera Lazić, vaspitač iz Petrovca na Mlavi, Lale Budić iz Stamnice, Dragana Savić iz Petrovca na Mlavi.

Nagradu „Dragutin Tomašević“, posvećenu maratoncu iz obližnjeg sela Bistrice, koji je učestvovao na olimpijadi u Stokholmu daleke 1912. godine, uručio je narodni poslanik Miletić Mihajlović, a dobitnik je naš istaknuti bivši atletičar Nenad Stekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari