Studiranje arhitekture u Nišu duplo jeftinije nego u prestonici 1Foto: V. Torović/Danas

Tri, od 14 fakulteta Univerziteta u Nišu, odlučila su da brucoši u sledećoj školskoj godini plaćaju više školarine.

Pravni fakultet u Nišu je korigovao školarinu te će budući studenti morati da izdvoje 3.000 dinara više za školarinu, odnosno 86.000 dinara.
Poljoprivredni fakultet u Kruševcu povećao je školarinu za 5.000 dinara i sada iznosi 75.000. Građevinsko-arhitektonski fakultet na smeru arhitektura podigao cenu školarine na 120.000 dinara, što je više za 30.000 dinara.
„Na studijskom programa arhitektura cena je godinama bila na istom nivou od 90.000 dinara. Veliko je interesovanje na ovom studijskom programu, a naš srodni fakultet u Beogradu ima cenu od 240.000 na upis u prvu godinu“, kaže Marko Nikolić, prodekan za nastavu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu.
On naglašava da je ovaj fakultet hteo da školarina bude još skuplja.
„Hteli smo da povećamo cenu na 150.000 dinara. Nakon sastanka kolegijuma fakulteta sa šefovima svih katedri i svim prodekanima, uprava fakulteta je odlučila da to bude povećanje za 30.000 i da cena za upis na prvu godinu bude 120.000 dinara“, ističe Nikolić.
Na drugom studijskom programu Građevinarstvo školarina je ostala nepromenjena 70.000 dinara.
Raspon školarina na fakultetima Univerziteta u Nišu sada je od 45.000 do 120.000 dinara.
Najniža školarina na Univerzitetu u Nišu je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, a najviše su na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu (smer arhitektura) i Fakultetu umetnosti.
Školarine na niškim fakultetima godinama nisu menjane jer, kako navode rukovodstva fakulteta, u Niš na studije dolaze mladi iz jugoistočne Srbije, koja po proseku plata, zaostaje za Beogradom i Novim Sadom.
Nemanja Radulović smatra da 120.000 dinara nije malo za školarinu na arhitekturi, ali da je ipak bolje nego u Beogradu.
„Spremam se već šest meseci za prijemni na arhitekturi, ali ako ne uspem da upadnem na budžet, roditelji će mi platiti. Kažu da je veliko interesovanje za nišku arhitekturu, da se prijavljuju čak i mladi iz Beogradi i Novog Sada, jer nisu sigurni da će tamo uspeti da dobiju mesto“, priča ovaj maturant.
Miroslava Nikolić, pak, smatra da je nedopustivo da državni fakulteti budu toliko skupi, kad su privatni mnogo jeftiniji i lakše se završavaju.
„Ne znam šta ću da radim ukoliko moja ćerka ne upiše Fakultet sporta na budžetu. Nemamo 100.000 dinara, jer godinama ne radim. Ipak, suprug će morati da podigne kredit kako bismo joj obezbedili da studira. U Nišu je loša ekonomska situacija i ne mogu niški fakulteti da se upoređuju sa Beogradom u kome su plate mnogo veće“, konstatuje majka buduće brucoškinje.
Na Univerzitetu u Nišu, koji ima 4.340 brucoških mesta, 3.180 na budžetu i 1.160  na samofinansiranju.
Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari