Sud posle skoro pet godina vratio na posao u niško pogrebno preduzeće sindikalce koji su upozoravali na milionske zloupotrebe direktora, pa dobili otkaze 1Zoran Jovanović i Rade Rašović ispred suda: Foto privatna arhiva

Rade Rašović, nekadašnji sindikalni lider koji je otpušten pre više od četiri godine nakon što je ukazivao na niz neprvilnosti u radu pogrebnog preduzeća “Gorica”, među kojima su bili i raspadanje leševa zbog neispravnih hladnjača ili sahranjivanje socijalnih slučajeva u sanducima od dasaka ili u ćebadima, vratio se juče na posao.

Apelacioni sud je potvrdio presudu niškog Osnovnog suda kojom je njegov otkaz ocenjen kao nezakonit i naložio povratak.

Početkom februara ove godine na posao se vratio i njegov kolega Zoran Jovanović, koji je pre pet godina proglašen tehnološkim viškom, nakon što je takođe ukazivao na propuste rukovodstva u “Gorici”.

Jovanović i Rašović su bili predsednik i član Radne grupe za kontrolu poslovanja „Gorice“, koju je formirao gradonačelnik Niša Darko Bulatović početkom 2017, a koja je uradila izveštaj i dve dopune izveštaja o “kriminalu, korupciji i zloupotrebama“ u preduzeću koje su se merile stotinama miliona dinara.

Oni su tada izveštaj Radne grupe, potkrepljen zvaničnom dokumentacijom, dostavili Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, policiji i Gradu, ali se već godinama “ništa ne događa”.

Dobili samo  informaciju da je Specijalno tužilaštvo dostavilo izveštaj i dokumentaciju Višem tužilaštvu u Nišu, koje ih nije zvao da daju iskaz.

Smatraju se uzbunjivačima, po aktuelnom zakonu, mada još nisu dobili sudsku potvrdu tog statusa.

Sindikalci: Otkazi su bili revanšizam

„Otkazi su bili revanšizam zbog onoga na šta smo dokumentovano ukazivali. Sada sam vraćen na svoje radno mesto, ali u ‘kazneno odeljenje’ u Niškoj Banji, gde je i kolega Jovanović. ‘Gorica’ tu deli jednu malu prostoriju sa JKP Medijanom. Ne očekujem da me ponovo neko ‘dira’, ali sve je moguće, pogotovu što su ljudi koji su umešani u zloupotrebe na koje smo dokumentovano ukazivali i dalje u preduzeću. Niko zbog njih nije odgovarao, a 800 miliona dinara ih nema nigde“, kaže Rašović za Danas.

Sud posle skoro pet godina vratio na posao u niško pogrebno preduzeće sindikalce koji su upozoravali na milionske zloupotrebe direktora, pa dobili otkaze 2
Rade Rašović: Foto Z. Miladinović/Danas

Njegov kolega Jovanović dodaje da je vraćen na posao, ali na radno mesto sa srednjom školom, umesto na ono sa višom, na kojem je radio od 2009. godine.

„Gorica“ se pozvala na član zakona da može da rasporedi radnike u skladu sa potrebama posla i organizacionim promenama, kaže.

„U sistematizaciji radnih mesta postoje ona na kojima mogu da radim sa višim stepenom stručne spreme, ali su ta mesta zauzeli ‘njihovi’ ljudi. Zbog svega toga opet sam pokrenuo postupak pred Osnovnim sudom u kojem tražim da se poništi  aneks ugovora o radu, koji sam bio prinuđen da potpišem po povratku na posao, kako ne bih opet dobio otkaz“, kaže Jovanović za Danas.

Sud posle skoro pet godina vratio na posao u niško pogrebno preduzeće sindikalce koji su upozoravali na milionske zloupotrebe direktora, pa dobili otkaze 3
Zoran Jovanović: Foto privatna arhiva

U rešenju o Rašovićevom otkazu se navodi da mu radni odnos prestaje „zbog nepoštovanja radne discipline, odnosno zbog toga što je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca“.

Na spisku njegovih „disciplinskih propusta“ nalazi se „iznošenje neistina i širenje lažnih vesti o poslovanju preduzeća u medijima“ čime je „izazivao veliko uznemirenje građana“ ili „kriminalizovao pojedine ličnosti iz menadžmenta“.

„Leševi se raspadali zbog pokvarenih hladnjača, a socijalni slučajevi sahranjivani i u ćebadima“

Rašović i Jovanović su u zvaničnim dopisima nadležnima i u medijima navodili da se od 2015. do kraja 2017. godine deo umrlih koji su socijalni slučajevi navodno sahranjivao u sanducima napravljenim od kucanih dasaka ili u ćebadima i čaršafima, iako se iz gradskog budžeta izdavajalo 24.000 dinara po sahrani.

Oni su kazali da su se zbog neispravnih hladnjača “Gorice” leševi i komadi tela pokojnika u Kliničkom centru Niš “raspadali”, a da su neki od leševa zbog neažurnosti navodno stajali i po četiri meseca u hladnjači na Novom groblju.

Osuđenici KPZ Niš nisu radili samo na održavanju Novog groblja, već su “pod nejasnim uslovima čak i vodili sahrane”.

Prema njihovim rečima, deo novca koji su građani uplaćivali za sahrane navodno nije završavao na računu preduzeća, tako da je ono u jednom trenutku po različitim osnovama dugovala 800 miliona dinara.

Radna jedinica “Granit”, koja se bavila izradom spomenika, ugašena je, a taj unosni posao je navodno bez tendera predat privatnim kamenorezačkim radnjama, koje tu uslugu naplaćuju znatno skuplje.

“Granit”, u kojem je bilo zaposleno 25 ljudi, donosio je “Gorici” godišnji prihod od 100 miliona dinara, a mesečno je za plate svih zaposlenih u preduzeću bilo potrebno devet miliona.

Menadžment je povećao sopstvene zarade do 30 odsto odmah nakon što je u martu 2017, po novoj sistematizaciji, otpustio 55 radnika “zbog smanjenja troškova”, dodali su.

Oni su ukazivali da su pojedini visoki gradski funkcioneri godinama unazad navodno zloupotrebljavali “Goricu” za sređivanje travnjaka, bašti ili ograda svojih raskošnih vikendica u okolini Niša, pošto se ona ranije bavila i ovakvim poslovima.

Neki od njih su navodno godinama koristili najbolje službene automobile “Gorice”, koji su mesečno trošili i 200 litara goriva, dok su kamioni “koji rade i u prvoj i u drugoj smeni” trošili po 80.

Kada su kao Radna grupa hteli da provere kuda su ti automobili putovali, rečeno im je da su “nalozi nestali”. Za to vreme radnici “Gorice” voze “neispravna vozila i imaju udese”, tvrdili su ovi uzbunjivači.

 

Rukovodatvo gorice kategorički demantovalo tvrdnje, a onda izgubilo na sudu 

Menadžment “Gorice” je kategorički negirao optužbe Rašovića i Jovanovića, a nakon što su dobili otkaz protiv njih je podneo krivičnu prijavu jer su “izazivali paniku i nered”.

U krivičnoj prijavi su naveli da je posebnu paniku i nered izazvali tvrdnjama  o raspadanju leševa zbog neispravnih hladnjača i nehumano sahranjivanje socijalno ugroženih građana.

Osnovno Tužilaštvo u Nišu je u oktobru prošle godine povuklo optužni predlog protiv njih dvojice zbog ovog krivičnog dela. Postupak je na taj način okončan, a oni oslobođeni krivice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari