Šumadija i Kragujevac nova žarišta epidemije korona virusa 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Kovid laboratorija “Kraguj” koja deluje pri Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu potvrdila je kasno sinoć, oko 23 i 30 časova, da je registrovala 26 pozitivnih osoba na korona virus, od čega je u Šumadijskom okrugu njih 24, u Kragujevcu 17, po troje u Kniću i Rači, te  jedna osoba u Batočini.

Pored 24 žitelja Šumadije, laboratorija “Kraguj” potvrdila je prisustvo virusa korona i kod dvoje pacijenata iz Velike Plane, odnosno Beograda.

Naš izvor u kragujevačkom zdravstvu, koji slovi za jednog od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti u zemlji, tvrdi da zvaničnu brojku novoobolelih od korona virusa u Kragujevcu i šumadijskom delu Srbije treba pomnožiti sa deset.

Razlog za skrivanje pravih informacija o broju novobolelih poznat je svima, smatra on. Ističe da očekuje da će, nakon što je taj razlog prošao i posle sednice Kriznog štaba, koja je zakazana za danas, konačno početi da se saopštavaju istinite informacije o broju novobolelih i u Šumadiji i u Srbiji.

Naglašava da u nadležnim zdravstvenim ustanova u Kragujevcu sve više nedostaje potršni materijal za uspostavljanje dijagnoze, a da su tenderi za njegovu nabavklu organizovani još pre nekoliko meseci.

Raspisivanje novih tendera podrazumeva dužu proceduru, dok je, u međuvremenu, navodi, cena tog materijala na tržištu značajno porasla, a domaće, samim time i kragujevačko zdravstvo u hroničnoj je besparici.

Kako god, kragujevačko zdravstvo ima potrošnog materijala za dijagnostikovanje zaraze još za dva-tri dana. Šta će se posle dešavati, ostaje da se vidi.

Od početka epidemije u Šumadijskom okrugu testirana su 8.073 pacijenta, od kojih je prisustvo virusa korona, prema zvaničnim informacijama, potvrđe kopd 179 osoba, od čega u Kragujevcu – 121. U kućnoj izolaciji u Šumadiji je 143 ljudi,

U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovana su 44 pacijenta, od čega je sedam na respiratorima.

Epidemiolozi u Kragujevcu su u poslednjim izjavama za medije upozorili da je situacija u Kragujevcu “zabrinjavajuća” jer se registruje sve veći broj zaraženih iz dana u dan.

Ocenili su da su izvori infekcije pre svega masovnija okupljanja, poput raznih proslava, sa velikim brojem kontakata koje je teško pratiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari