Najavljena blokada mosta Slobode 1foto: R. Balać

Spremni smo i Srbija je spremna na sve. Nadam se da neće biti većih problema, nemira i upotrebe batinaša i policije od strane vlasti, istakao je za Danas Miran Pogačar, jedan od organizatora protesta i blokade saobraćaja u Novom Sadu, koja će se održati sutra u 14 časova na mostu Slobode.

– Zbog usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i neodgovornih malverzacija u vezi sa potpisivanjem Zakona o eksproprijaciji od strane predsednika Republike Srbije, svesno stajemo na branik odbrane ustavnosti i pravde“, navodi se u pozivu na protest, koji će se održati pod parolom „Novi Sad ustaje protiv nepravde“.

– Katastrofa koja bi mogla da proizađe ne samo iz Rio Tinta, nego i iz Zakona o eksproprijaciji je nemerljiv problem. Smatram da smo tu saglasni kao društvo i zbog toga pozivam sve da izađu. Interesantno je da čak i jedan dao glasača SNS-a ovo vidi kao problem. Ovom blokadom treba da pokažemo da se ne slažemo sa ovakvom politikom i represijom, da će narod ustati protiv vlasti, stranih kompanija i onih koji bi da uzurpiraju i kolonizuju zemlju, i da je spreman da brani svoju zemlju i svoje interese, rekao je Pogačar i dodao da su u pitanju „konkretne stvari koje se odnose na sve“, te da na skupu nema mesta „politikantstvu i kalkulacijama“.

Predsedavajuća organizacije OSNA Vesna Jakovljević očekuje da će policija primeniti represivne mere.

– Ne nasedamo na najave predsednika da će se ignorisati postupak blokade. Gledajući kako se odvijaju stvari u Novom Sadu, raspoređuju jedinice i rotira Žandarmerija, očekujemo da će biti veoma represivno. Zbog toga upozoravamo građane da ponesu vodu i fiziološki rastvor, ukoliko dođe do upotrebe suzavca, naglasila je Jakovljevićeva.

Ona je za Danas rekla da će se organizaciji propuštanja kola Hitne pomoći pristupiti ozbiljno, kako ne bi bila ugrožena prava sugrađana, te da se čini sve kako bi demonstracije i blokada prošle dostojanstveno i mirno.

 

Poziv na protest osvanuo je juče i na nekoliko pešačkih prelaza i fasada u novosadskom naselju Grbavica. U pitanju su grafiti u kojima je navedeno vreme i mesto održavanja blokada i parola „Rio Tinto marš iz Srbije“. Autori grafita nisu poznati.

Jakovljević: Telefon za prijavu blokada produbljuje sukobe i podele

Jakovljevićeva se osvrnula i na otvaranje posebne telefonske linije za prijavu blokada na putevima, koju ocenjuje kao „tragičnu situaciju“ koja „produbljuje sukobe i otvara rak ranu koja liči na početak građanskog rata u Srbiji“.

– Naš narod je duhovit i sviđa mi se ideja koja je pokrenuta na društvenim mrežama da mi sami budemo ti koji će zvati taj broj tokom blokade, ukoliko se pojave batinaši, paravojne i parapolicijske formacije, dodala je Vesna Jakovljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari