Sutra protesti protiv masovnog krivolova 1

Protesti protiv masovnog krivolova prepelica biće održani u subotu, 19. avgusta, od 10.30 u Beogradu na Trgu republike i Novom Sadu na Trgu slobode, a organizuje ga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oni pozivaju građane da se pridruže mirnom građanskom protestu pod nazivom „Da li inspektori čuju muziku na struju?“ i podsećaju da se od sredine osamdesetih godina prepelice u Srbiji masovno izlovljavaju na zakonom zabranjen način, uz upotrebu elektronskih vabilica. Ovaj nesportski lov ima za cilj ubijanje velikog broja ptica za kratko vreme i brzu zaradu.

– Od 1. avgusta do 30. septembra, kada traje sezona lova na prepelice, širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt. Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih prepelica nego u legalnom lovu, kao i siguran profit nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice, kaže Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema njegovim rečima, prepelice koje se krivolove u Srbiji krijumčare se u inostranstvo gde njihovo meso dostiže cenu od 10 evra po komadu, dok se za ubijanje u Srbiji plaća četiri puta manje.

– Najveća zaplena krivolovljenih ptica u Evropi desila se u novembru 2001. kada je kamion sa oko 120.000 ptica poreklom iz Srbije zaustavljen na granici Slovenije i Italije, a u njemu je bilo više od 40.000 ubijenih prepelica, zamrznutih za luksuzne restorane. Od tada do danas malo toga se promenilo, a strani državljani, posebno Italijani, Maltežani i Grci, i dalje krivolove širom Srbije zaštićeni od strane lokalnih lovačkih udruženja i turističkih agencija koje ih dovode u krvave pohode, navodi Ružić.

Krivolovi se 60.000 prepelica godišnje

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji. Situacije nije bolja ni u drugim balkanskim državama, niti na Bliskom istoku i severu Afrike, gde tokom seobe stradaju milioni ptica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari