Oko 250.000 hiljada neženja u Srbiji čeka da se oženi, a u Podunavlju i Homolju ima ih više od hiljadu. Više od 8oo momaka ni posle četrdesete godine nije uspelo da se oženi. Devojke su otišle masovno u grad ili inostranstvo, u potrazi za boljim životom. – Devojke su za sve krive, neće da uzmu kao ja motiku u ruke nego da se šetaju po gradu, sa karminom na usnama, u kratkim suknjicama. More, da sam ja muško,ih, da sam vlast…ne bi to tako, priča starica Milanka na zelenoj pijaci u Golupcu.

– Ja sam mog oca ispoštovala, udao me na vreme, imala sam 17 godina i šta mi fali ovih pola veka. More, veliku demokratiju smo mi dobili.

– Meni je država najveći krivac za pusta sela i prazna kućna ognjiišta- dodaje Ljubodrag iz Braničeva koji ima susednu tezgu..Digla ruke od sela i nas seljaka kao da smo gubavi.

Demografi kažu da će u narednih deset godina broj seoskih domaćinstava u opštinama Golubac i Kučevo kao i u Braničevskom okrugu da se smanji za oko 5.000.

– Dugoročna nacionalna strategija o razvoju ili opstanku sela ne postoji, veli Dragan Furunović, učitelj iz Maleševa. -Kako u tom slučaju mlad čovek da se veže za selo, kad ima oči i vidi da ga svi napuštaju, svuda je izgleda bolje nego na svojoj njivi. Seljak radi sa gubitkom, a mlad čovek nije više spreman da radi a da nema para za letovanje ili za novi automobil. Mnogi misle da je selo najisplativija investicija Srbije, ali država ništa nije učinila da se mladi zadrže u seoskoj sredini u kojoj su odrasli. Groblja se šire u selima, a kad se beba donese u selo, to je pravo slavlje.

U Radenki , selu sa 3oo domaćinstava, devojaka za udaju ima, ali nema dovoljno zetova koji bi se prizetili u domaćinstvima sa devojkama- jedinicama. U Velikoj Bresnici mladi bračni parovi radjaju po dva deteta. I obližnji Mišljenovac je selo s puno dečje graje, a i u Mustapiću, Vukoviću, Zeleniku, Neresnici i Duboki retko koji par ostaje na sinu jedincu. To su povoljni vetrovi ali retka pojava- veli Tomislav Životić,zanatlija iz Klenja kod Golupca. U Rabrovu kod Kučeva najstariji mladoženja je starac od 67 godina. U selu živi desetak mladića preko 4o godina kojima je vreme za ženidbu na isteku. Slična je situacija i u golubačkim selima kao što su Vojilovo, Donja Kruševica, Dvorište, Klenje i Mrčkovac. U pečkom selu Mrčkovac danas ima oko četrdeset neženja od dvadeset do pedeset godina starosti.

-Gde nema brakova i devojaka, nema ni dece, kaže Tomislav Mišić iz Rabrova. -Svadbe su sve ređe, a razvodi mladih bračnih parova- sve češći…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari