Švajcarska neutralnost na usluzi svim zaraćenim stranama 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jugoslovenski listovi Pravda i Vreme na današnji dan pre tačno osamdeset godina pišu o neutralnoj Švajcarskoj kao oazi mira u zaraćenoj Evropi.

Švajcarska neutralnost na usluzi svim zaraćenim stranama 2Švedski parlament-Riksdag- izglasao je kredit od 36 miliona švedskih kruna za kupovinu 102 vojna aviona.

List Vreme donosi tekst o Švajcarskoj u kojem piše da iako je ona zemlja sa neutralnim statusom ne može da živi spokojno. Ova zemlja se naoružava i sprema da brani svoje granice.

Evropi je bila potrebna jedna jaka i neutrala tačka koju su prepoznali u Švajcarskoj, ona je prihvatila invalide, zarobljenike sa svih frontova, bila je sedište Crvenog krsta, ali i centar špijuna raznih zemalja.

Iz Tokija stiže vest da je japansko vazduhoplovstvo izvršilo bombardovanje aerodroma i drugih vojnih objekata u Kini.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Pravda prenosi govor nemačkog ministra spoljnih poslova, fon Ribentropa, koji je istakao da ćeŠvajcarska neutralnost na usluzi svim zaraćenim stranama 3 Nemačka voditi rat do kraja i da će postaviti kolonijalne zahteve.

Ribentrop u svom govoru optužuje Englesku da su mnoge zemlje prisiljene da budu pod britanskom zastavom i da ona nema pravo da optužuje rajh da se bori za prevlast u svetu.

Američki senat usvojio amandman o prenosu svake trgovačke robe, izuzev oružja i ratnog materijala za luke zaraćenih zemalja.

List Pravda poredi London pre i za reme rata. Stanovnici ove metropole prihvatali sve propisane mere bezbednosti. U prvim danima od kad je uvedena mera zamračenja mnogi su grešili, ali uglavnom iz neznanja ili nedovoljno pokrivenih prozora kroz koje je prolazila svetlost. Merom racionalizacije potrošnje benzina je smanjen saobraćaj.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari