S namerom da što bolje informišu građane o budućem načinu obračuna i naplate toplotne energije u ovoj opštini, u kojoj je preko 93 odsto stambenih jedinica priključeno na centralni sistem grejanja, menadžment javno-komunalnog preduzeća „Toplana“ Bor postavio je štand na gradskom šetalištu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Osim štampanog materijala iz koga se Borani mogu detaljnije informisati o budućem sistemu naplate, na štandu su prisutni i rukovodioci tog preduzeća, koji u direktnom kontaktu sa korisnicima usluga objašnjavaju proces prelaska na obračun grejanja po potrošnji. Naime, Zakonom o energetici određena je obaveza prelaska na obračun i naplatu isporuke toplotne energije prema utrošenoj energiji, odnosno kilovat-satu, a ne kao do sada po metru kvadratnom, podseća vršilac dužnosti JKP „Toplana“ Bor Darko Milićević. Prema njegovim rečima, na ovaj način dobiće se pravedniji obračun utroška toplotne energije, budući da će svako plaćati onoliko koliko je potrošio, ali će se i doprineti uštedi energije koje je na planeti sve manje.

– Novi način naplate toplotne energije najbolje se može objasniti kroz primer naplate električne energije. Sadašnji način naplate grejanja u Boru bi bio isti kao kada biste struju plaćali po metru kvadratnom. Kao da imate stan od 60 kvadrata, pa u njemu stalno držite uključene sve velike potrošače električne energije, bojler, klima-uređaj, grejalice, šporet, rernu, veš mašinu, mašinu za sušenje ili pranje posuđa, i na kraju meseca platite istu cenu kao vaš komšija, koji te uređaje nema ili ne koristi u dovoljnoj meri – objašnjava prvi čovek borske „Toplane“.

U borskoj „Toplani“ smatraju da ovakav način naplate ima višestruku korist, pre svega što će sada oni koji su se do sada „pregrevali“, i zbog visokih temperatura u stanovima otvarali zimi prozore, sada ventilima regulisati optimalnu temperaturu. Višak energije će automatski biti potisnut tamo gde je ona do sada bila manja, objašnjavaju u „Toplani“. Kada je u pitanju naplata, postojaće dva dela – varijabilni i fiksni. Varijabilni će se plaćati samo šest meseci tokom grejne sezone, i tu spadaju energenti, potrošnja električne energije i voda i taj iznos će zavisiti od njihove trenutne cene na tržištu. Korisnici daljinskog grejanja fiksni deo plaćaće čitave godine i on podrazumeva troškove koje „Toplana“ ima cele godine kao što su održavanje mreže i kotlova, investicije, zarade zaposlenih, i korisnici će u svakom momentu znati koliko iznosi fiksni deo i u ovim uslovima iznos koji bi korisnici usluga plaćali van grejne sezone ne bi trebalo da pređe 1.500 dinara.

Takođe u „Toplani“ napominju da su pripreme za ovakav vid naplate u punom jeku, i u Boru će se sprovoditi sukcesivno, po naseljima, odnosno stambenim blokovima. Obaveza „Toplane“ je bila da u svih 256 podstanica ugradi kalorimetre i da ih ubuduće održava.

– Pošto iz svake postanice toplotna energija ide u više kuća ili zgrada, postoji način da se uvede grejanje u kome će svaki stan izračunati potrošnju. Taj trošak će snositi stanari koji moraju da ulože novac u kupovinu ventila i čitača – kaže tehnički rukovodilac Desimir Miljković.

Jedan kalorimetar dovoljan je za kuću i njegova cena iznosi između 200 i 300 evra, dok je za stanove cena ventila i merača oko 54 evra po grejnom telu. Isporučioci opreme će ugovore sklapati sa predstavnicima Skupštine stanara i biće potrebno da se prijavi minimum 65 posto nosilaca stanarskog prava. Uređaji će biti isporučivani po povoljnim uslovima na 12 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari