Svi zaboravili Srbe iz kontejner naselja 1Foto: FoNet TV

Pomenima i akademijama danas je u Gračanici, severnom delu Kosovske Mitrovice, Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu obeležena 17. godišnjica martovskog pogroma nad Srbima i SPC na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zvaničnici Kancelarije za KiM i predstavnici Srpske liste poručili su da se „ovakav genocid više nikada neće dogoditi“, podsećajući da organizatori i krivci za dvodnevno nasilje kosovskih Albanaca nad Srbima širom KiM od 17. do 19. marta 2004. nisu otkriveni ni kažnjeni.

Ne računajući odlazećeg ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića iz Srpske liste, Vlada Kosova do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije se oglašavala povodom 17. godišnjice martovskog pogroma – danas je samo obavestila javnost o sprovođenju Plana ekonomskog oporavka u uslovima pandemije virusa korona.

Probleme Srba koji su u pogromu ostali bez svojih domova i posle 17 godina žive u kontejner naselju u Gračanici, mesecima bez struje i vode zbog problema plaćanja komunalija, juče u govorima niko nije pominjao.

– Pre tačno 17 godina na KiM počinjen je pogrom, koji prevazilazi sve ostale zločine. Srbija danas nije slaba, ne preti ali ni ne zaboravlja i neće dopustiti da se 17. mart ponovi. Srbija 2004. nije imala ni snage ni mudrosti, ne samo da spreči pogrom, nego ni da pruži bilo kakav smislen odgovor… Lekcija je zapamćena i naučena, a Srbija sa tim znanjem danas nije slaba, ne preti i ne zaboravlja, spremna je za razgovor i na kompromis, ali ne na konačno rešenje gde nema Srbije i srpskog naroda – rekao je Aleksandar Vučić danas na akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, koju je direktno prenosio RTS.

Vučić je naglasio da „Srbija ima pravo da brine o svom narodu, ali da to ne radi zveckajući oružjem i huškajući na krv, što ne znači da će dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi“.

U Gračanici pomen žrtvama pogroma služio je arhimandrit Ilarion (Lopulović), iguman manastira Draganac, koji je potom u Domu kulture otvorio izložbu radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“ i prisustvovao akademiji.

– Čovek ponekad treba da zaboravi na ruglo i paradokse koji postoje u svetu i sagleda unutrašnju lepotu. Mi smo nažalost u različitim vihorima, čovek je jedno složeno biće, koje tek treba da se vrati u jednostavnost, gde je sve skladno, valjano, gde ima mesta za sve. Nažalost, postoje podele, ali ne samo političke već i druge. Zato svako od nas treba da posvedoči o tome da postoji taj prostor gde smo svi zajedeno, a to jedino može u molitvi gde ima mesta za svakog čoveka, bitno je da otvorimo svoje srce i da se zaronimo u tu tajnu iz koje je iznikla sveštena Gračanica u koju smo se danas pomolili – rekao je arhimandrit Ilarion.

Na obeležavanju 17. godišnjice martovskog pogroma u Gračanici bio je i Petar Petković, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije, a ispred instalacije „Missing“ u dvorištu Doma kulture Gračanica položene su bele ruže. Cveće je juče položeno i ispred spomenika u severnom delu Kosovske Mitrovice u okviru programa pod nazivom „Dan kada je sve gorelo – da se ne zaboravi“. Pomen je služio mitrovački sveštenik, a vence su stavili predstavnici Kancelarije za KiM i Goran Rakić, predsednik Srpske liste, zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u odlazećoj Vladi Kosova.

– Svaki zločin ima dva imena, ime žrtve i ime počinioca. Nažalost do današnjeg dana poznata su samo imena žrtava, a počinioci još uvek nisu otkriveni. Verujemo da se ovakav genocid više nikada neće dogoditi, ubeđen sam i verujem da će ove zločince stići i božja i ovozemaljska kazna… Ostajemo ovde, gradićemo budućnost za našu decu, za generacije koje dolaze, jer iza nas čvrsto stoje naša država Srbija i naš predsednik Aleksandar Vučić. Amin – poručio je Rakić iz Mitrovice, gde je održana i akademija u „Mitrovačkom dvoru“.

Pomeni žrtvama martovskog pogroma juče su služeni i u manastirima „katakombama“ Eparhije raško-prizrenske u egzilu. Povodom 17. godišnjice 17. marta 2004. oglasili su se Građanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda“, Koordinacija srpskih udruženja porodica nastradalih, ubijenih i poginulih lica na KiM.

Poruke opozicije vlastima u Srbiji

Povodom 17. godišnjice martovskog pogroma predsednik Pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević juče je obišao Prizren, koji je najviše stradao 17. marta. Đorđević je iz Prizrena poručio predsedniku Srbije da će „kad-tad“ odgovarati za „izdaju interesa Srba i Srbije na KiM“. Iz pokreta Dveri saopšteno je da „ni posle 17 godina od pogroma na KiM Srbi nemaju slobodu i osnovna ljudska prava, ali i da sadašnja vlast u Srbiji mora hitno da bude smenjena ako želi da se, pod pritiskom međunarodnog faktora, odrekne svojih sunarodnika i svoje teritorije kako bi sačuvala svoju poziciju“.

Patrijarhova molitva za mir

Patrijarh srpski Porfirije (Perić) juče je u Pećkoj Patrijaršiji služio pomen žrtvama pogroma i podsetio na sva stradanja Srba i SPC na KiM u proteklih 40 godina, uključujući i najnovija pljačkanja pet pravoslavnih crkava na KiM. „Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi. I Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na KiM da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bližnje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju“, poručio je patrijarh Porfirije, koji je posle Pećke Patrijaršije trebalo da obiđe i manastir Visoke Dečane u Eparhiji raško-prizrenskoj, čiji se nadležni episkop Teodosije (Šibalić) izašao iz kovid bolnice „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Branioci i kvazi patriote

– Na obeležavanju 17. godišnjice martovskog pogroma nije bilo nikog od Srba koji su 17. marta 2004. branili i na neki način odbranili svoje sunarodnike jer su sav prostor zauzele kvazi patriote iz Vučićeve Srpske liste. Svi drugi nisu imali nikakav pristup, niti mogućnost da odaju poštu žrtvama pogroma kod spomenika „Beli anđeo“ u Mitrovici oko kog su bile Vučićeve ‘junger brigade’. Zaboravlja se da je taj spomenik podigla DOS-ova vlast sukobljavajući se zbog toga sa Kforom i Unmikom jer danas više niko ni ne beleži šta radi i misli opozicija među Srbima na KiM, izjavio je za Danas Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina i jedan od „branilaca“ severnog dela Kosovske Mitrovice 17. marta 2004. godine.

Statusna konferencija za slučaj Tači 24. marta

Za 24. mart u Specijalnom sudu za ratne zločine na KiM sa sedištem u Hagu zakazana je četvrta statusna konferencija u procesu protiv bivšeg predsednika Kosova i komandanta OVK Hašima Tačija i još trojice bivših političkih lidera ove paravojne formacije, koja je do raspuštanja 1999. u međunarodnim krugovima imala dvostruki status – terorističke organizacije i gerile. Osim Tačija, za ratne zločine optuženi su i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, koji se prošlog novembra u pritvoru u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari