Izložba slika učesnika Internacionalnih likovnih susreta „Stari most 2010.“, upriličena je nedavno u Bijelom Polju i Risnu. Ovi Susreti traju sedam godina i svakog jula, pokraj starog mosta u Loznoj luci kod Bijelog Polja, okupljaju likovne umjetnike iz mnogih evropskih država. Kao što reče Draško Došljak na izložbi u Bijelom Polju „Stari most ne spaja samo obale i ljude, ispod njega ne teče brza i divlja rijeka koja ‘valja drvlje i kamenje’, već ideje, radost, prijateljstvo“.


– Dostigli smo zapaženu reputaciju na prostoru Crne Gore, okruženja ali i velikog broja zemalja Evrope, kaže tvorac ovih susreta, akademski slikar mr Abaz Dizdarević. „U prethodnih sedam godina ovi Likovni susreti su okupili više od 170 profesionalnih umjetnika, koji su svoje stvaralaštvo potvrdili na svetskoj likovnoj sceni“, ističe Dizdarević.

Za ovogodišnje Internacionalne likovne susrete „Stari most 2011.“, njihov tvorac kaže, sve je spremno. Napravljen je izbor učesnika, isplaniran program, sve utanačeno do u detalje. Doći će, veli Dizdarević, ove godine 40 umjetnika iz Švedske, Danske, Francuske, Njemačke, Poljske, Rusije, Bugarske, Turske, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore.

– Osim sa umjetnicima koji učestvuju na ovim susretima, ostvarili smo saradnju i sa lokalnom samoupravom i Centrom za kulturu u Bijelom Polju, građanima i ljubiteljima likovne umjetnosti. Ta činjenica nas i ohrabruje da smo na dobrom putu za ostvarenje željenog cilja, a to je razvoj likovnog stvaralaštva na sjeveru Crne Gore, stvaranje optimalnih uslova za naučno-istraživački rad, otkrivanje i zaštitu kulturnog blaga, kaže Dizdarević.

Njegove riječi potvrđuje i to da su Likovni susreti „Stari most“ uvrštene u kalendar „Kulturnog ljeta“ Bijelog Polja. Takođe, ni strane organizacije nijesu ostale ravnodušne prema ovim susretima, tako je ova manifestacija dobila punu logistiku od turske agencije TIKA u 2008, 2009.godini, kao i Sistema UN Crna Gora u 2010. godini. Pored toga što ovu manifestaciju podržavaju institucije kulture, lokalna samouprava, strane i domaće organizacije, zaljubljenici u umjetnost i obični građani, ni likovni kritičari i istoričari umjetnosti ne ostaju ravnodušni prema onome što se posljednjih sedam godina dešava pored Starog mosta na lijevoj obali rijeke Bistrice. Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković kaže da je „Stari most“, ustvari, „most prijateljstva koji premošćuje granice i povezuje umjetnike iz raznih zemalja i sredina, i uspostavlja neposredan kontakt stanovništva sa tajnama umjetničkog čina“. Tako kaže Zeković, a Nikola Mršulja, istoričar, Likovne susrete „Stari most“, naziva „crnogorskim brendom“.

– Po nivou, odnosno kvalitetu ostvarenja, ovaj bjelopoljski kulturni proizvod, možemo reći brend, predstavlja, kako jednom reče jedan kulturni poslenik od autoriteta – brend Crne Gore. Sam naziv ove kulturne manifestacije nosi simboličko, odnosno metaforičko značenje, a u vezi je sa starim mostom na rijeci Bistrici. On premošćuje granice i barijere povezujući umjetnike iz različitih sredina i zemalja, a mislim i sve ljude, jer za to i postoje mostovi, kaže Nikola Mršulja, istoričar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari