Telenor predstavio digitalni vodič za bezbednost dece na internetu 1Foto: Wikipedia

Kompanija Telenor Srbija predstavila je danas prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu za uzrast od četiri do osam godina koji je namenjen roditeljima, vaspitačima i učiteljima.

Vodič pod nazivom „Deca i internet-pametno od početka“, deo je projekta „Bezbedan internet za celu porodicu“, a pokrenuli su ga Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Telenor, a sprovode ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Užički centar za prava deteta.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Redjina de Dominićis rekla je da deca počinju da koriste digitalne uredjaje i internet u sve ranijem dobu, a da roditelji, učitelji i vaspitači nemaju dovoljno znanja i veština da ih usmere kako da ih koriste bezbedno i na konstruktivan način.

„Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, rečnik za digitalno doba, edukativne crtane filmove, kao i mogućnost da kroz kviz provere svoje znanje iz digitalne pismenosti“, rekla je Redjina de Dominićis.

Generalni direktor Telenora Srbija Majkl Mišel rekao je da je bezbednost dece na internetu prioritet za tu kompaniju.

„U Telenoru se strateški bavimo temom bezbednog korišćenja interneta i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih i od 2012. godine edukovali smo više od 35.000 dece za bezbedno ponašanje na internetu“, rekao je Mišel.

Dodao je da je i sam roditelj troje dece i da će mu vodič omogućiti da nauči kako da usmeri decu u korišćenju interneta na bezbedan način.

Vodič, kako je rekao, pruža praktično znanje i dostupno je svakom detetu, roditelju i učitelju „preko nekoliko klikova“.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesne Nedeljković, Ministarstvo je 2017. godine izradilo dokument „Okvir digitalnih kompetencija nastavnika“ koji služi za rad na osnaživanju digitalnih kompetencija nastavnika.

„U ovom našem digitalnom svetu naš izazov je dvostruk: kako pružiti maksimalnu korist interneta za svako dete i ublažiti štetu koja može nastati zbog nasilja na internetu“, rekla je Nedeljković.

Istakla je da je jedan od prioriteta Ministarstva razvoj digitalne pismenosti i digitalne kompetencije dece kako bi bila informisana, angažovana i bezbedna na mreži i kako bi koristila digitalne tehnologije na kvalitetan način i za učenje.

Predstavnica Užičkog centra za prava deteta Jelena Žunić Cicvarić rekla je da prava deteta, garantovana Konvencijom UN o prvima deteta važe i u digitalnom svetu.

„Vodič koji smo razvili doprinosi zaštiti i ostvarivanju prava deteta koja su u četvrtoj digitalnoj revoluciji u velikom izazovu“, rekla je Žunić Cicvarić.

Pravo je deteta, kako je rekla, na zaštitu od nasilja i diskriminacije, štetnih i neprimerenih sadržaja i privatnosti.

Žunić Cicvarić je rekla da je pravo deteta i na slobodno izražavanje, kvalitetno obrazovanje, igru i kulturne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari