Oko 78.000 učenika osmog razreda danas će polagati završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra će rešavati test iz matematike. Ispit počinje u 10 sati, a učenici će imati dva sata da urade zadatke.

Petnaest minuta pre početka testiranja ministar prosvete Žarko Obradović izvući će jednu od tri moguće kombinacije testa iz srpskog jezika, u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda.

Đaci na ispit treba da ponesu ponesu đačku knjižicu sa fotografijom i pečatom škole, a od pribora grafitnu, hemijsku olovku i gumicu. Tokom izrade testa učenici mogu koristiti grafitnu olovku, ali konačni odgovori moraju da budu napisani hemijskom, jer im u suprotnom neće biti priznati. Na ispitu je zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

– U testovima za srpski jezik nalaze se zadaci kojima se ispituju postignuća učenika iz oblasti veština čitanja i razumevanje pročitanog, pisano izražavanje, gramatika i književnost. Test ima 20 zadataka, od koji je polovina poznata. Iz svake od navedenih oblasti biće podjednak broj pitanja, a svaki tačan zadatak donosi najviše jedan bod – kaže za Danas Saša Glamočak, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

On napominje da su testove za malu maturu sastavile radne grupe u kojima su nastavnici iz osnovnih i srednjih škola, profesori sa univerziteta, konsultanti sa Instituta za psihologiju i savetnici iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

– Zadaci u testu su pripremljeni tako da budu jasni, sa jasno datim načinom odgovaranja i preciznim i postepenim instrukcijama. Najveći broj zadataka u testovima, skoro svi, su zatvorenog tipa u kojima se od učenika traži da zaokruže, podvuku ili povežu odgovore koje smatraju tačnim. U tim pitanjima đaci neće moći da naprave bilo kakvu pravopisnu grešku – navodi Glamočak.

Ipak, niko od nadležnih prethodnih dana nije želeo precizno da odgovori da li će se priznavati kao tačni odgovori u kojima ima pravopisnih grešaka, ukoliko pitanja nisu neposredno vezana za tu oblast.

Podsetimo, na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše po 20 poena iz svakog od predmeta, odnosno maksimalno 40. Preliminarni rezultati će biti objavljeni 21. juna, kada će se podnositi i žalbe na rezultate u osnovnim školama, a dan kasnije primedbe se mogu uputiti okružnim upisnim komisijama. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti od ove godine će rezultati male mature biti istaknuti unutar škola i dostupni samo učenicima koji su polagali završni ispit, njihovim roditeljima i starateljima. Osmi razred je završilo 78.004 đaka, a u srednjim školama je raspoloživo 83.335 mesta. U gimnazijama ima 17.725 mesta, u četvorogodišnjim srednjim stručnim školama 48.680, a u trogodišnjim 16.930.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari