Toni Bler: Pudlica i savetnik 1

Bivši britanski premijer Toni Bler ponovo je dospeo u žižu pažnje javnosti nakon objave izveštaja o ratu u Iraku.

 U izveštaju ser DŽona Čilkota, koji je predvodio sedmogodišnju istragu o ratu iz 2003, između ostalog se tvrdi da je Bler u tajnosti obećao tadašnjem predsedniku SAD DŽordžu Bušu da će Britanija ući u rat da bi se zbacio s vlasti Sadam Husein, kao i da je preuveličao opasnost koja vreba od Huseinovog oružja za masovno uništenje da bi vojnu intervenciju podržala javnost i poslanici.

Bler je rekao da bi svet bio u „goroj poziciji“ da nije doneo odluku da se napadne Irak, ali je priznao da bi bilo „mnogo bolje“ da je doveo u pitanje obaveštajne podatke o iračkom naoružanju uoči rata. Kako je naglasio, iako je bilo grešaka, odluka da se britanske trupe pridruže invaziji je bila ispravna.

Bler je u novije vreme na ovim prostorima bio poznat kao savetnik premijera Aleksandra Vučića, koji ga je više puta ugostio u Beogradu. Naime, Vlada Srbije je otkupila od Blerove konsultantske kuće „Tony Blair Associates“ model rada premijerskog kabineta, koji funkcioniše pomoću „delivery unit“, odnosno radnih grupa zaduženih za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima. Ovdašnja javnost, međutim, Blera više pamti kao jednog od glavnih zagovornika bombardovanja Srbije 1999. Tada mu je Vojislav Šešelj posvetio knjigu „Engleski pederski isprdak“, čiji je jedan od recenzenata bio upravo Vučić.

Prema pisanju medija, Bler je savetnik i albanske vlade, a savetodavnu ulogu je imao i u vladama u Egiptu i Kuvajtu. Radio je i za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Predavanja koja drži širom sveta naplaćuje i do pola miliona dolara.

Toni Bler je rođen 1953. u Edinburgu. Studirao je pravo na Oksfordu. Tokom studija ga je osim politike, zanimala i gluma i muzika, te je bio pevač rok grupe Ugly Rumorous. Nakon diplomiranja je radio kao advokat specijalizovan za industrijsko i radno pravo. Laburističkoj stranci se pridružio 1975, a ozbiljnije počinje da se bavi politikom 1983. kada ulazi u Parlament kao laburistički zastupnik iz Sedgefilda. Na čelo Laburističke stranke stupa 1994, da bi tri godine kasnije, pošto je izvršio unutrašnje reforme partije, poveo laburiste do izborne pobede, čime je prekinuta 18-godišnja vladavina konzervativaca.

Bler je izbornu pobedu zabeležio i 2001. S premijerske funkcije se povukao 2007, nakon pobune u stranci, koju je navodno podstakao sledeći predsednik Vlade Gordon Braun. Bio je na udaru žestokih kritika zbog bliske saradnje s tadašnjim predsednikom SAD DŽordžom Bušom, te je u narodu prozvan Bušovom pudlicom. Oženjen je advokaticom Čeri But, s kojom ima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari