Toplotni talas i kupanje: Šta (ne) treba raditi na rekama i jezerima? 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Vreli letnji talas poslednjih dana zahvatio Srbiju, baš kao i delove Evrope. Boravak pored vode može svima da bude veliko olakšanje, ali i rizik.

Već početkom juna počele su da stižu vesti o izgubljenim životima usled utapanja na rekama i jezerima širom Srbije.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd na svom sajtu navodi da utapanje predstavlja treći vodeći uzrok smrti od povreda u svetu, u svim uzrasnim kategorijama.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou preko 236.000 ljudi izgubi život usled utapanja i njegovih posledica, a smatra se da je broj nastradalih znatno veći u odnosu na dostupne podatke.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2021. godine zabeležena je smrt kod 46 muškaraca i 17 žena usled “zadesnog davljenja i potapanja”.

Tokom 2021. godine se samo za mesec dana u junu i julu, kako je tada Crveni krst Srbije saopštio, utopilo više od 20 osoba.

U julu mesecu, tokom jedne nedelje, voda je svaki dan odnela po jedan život. Od sedmoro utopljenih za sedam dana, bilo je i dvoje devetogodišnjaka.

Kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, muškarci su u većem riziku od utapanja, sa dva puta većom stopom smrtnosti u odnosu na žene, a češće se upućuju i na bolničkom lečenje, sa težim posledicama takozvanih nefatalnih utapanja.

Smatra se da je to posledica povećane izloženosti vodenim površinama i češćeg upražnjavanja rizičnih ponašanja – poput plivanja van obeleženih i nadgledanih zona, konzumiranja alkohola pre plivanja i vožnje čamcem.

Takođe, u situacijama kada je temperatura vode čak i do 20 stepeni niža od telesne, prilikom naglog ulaska u vodu može doći do stresa za organizam i predstavljati rizik od utapanja.

Šta (ne) treba raditi pre ulaska u vodu?

Toplotni talas i kupanje: Šta (ne) treba raditi na rekama i jezerima? 2
Foto: Koča Sulejmanovič/ EPA

Pre samog ulaska u vodu svakako se preporučuje da se ne konzumira alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance.

Alkohol dovodi do smanjenog rasuđivanja, poremećaja koordinacije pokreta, poremećaja svesti, što povećava rizik od utapanja.

Isto tako, preporuka je da se u vodu ne ulazi odmah nakon obroka, te da između jela i plivanja treba da protekne najmanje dva sata.

Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu ne treba da ulazite sami i bez adekvatne bezbednosne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Lekari uglavnom ne preporučuju kupanje od 10 do 17 sati, pa čak i odličnim plivačima.

Poseban apel upućuje se starijim osobama da se pridržavaju terapije i da se kupaju samo do devet časova ujutru i posle 17 sati, jer hladna voda, visoka tempertuira i krvni pritisak mogu izazvati određene zdravstvene probleme

Kako se ponašati u vodi?

Toplotni talas i kupanje: Šta (ne) treba raditi na rekama i jezerima? 3
Foto: Pixabay/Steve Buissinne

Lekari godinama unazad pred početak svake kupališne sezone preporučuju da se u vodu ulazi polako i postepeno, kao i da se obavezno proveri njena dubinu.

Svakako, nije preporučljivo ni skakanje u vodu nepoznate dubine, te ukoliko ipak želite da skačete, iz Zavoda za javno zdravlje Beograd preporučuju da prvo skočite na noge, nikako na glavu.

Kako u toj instituciji savetuju, ne precenjujte svoje mogućnosti, te izbegavajte da plivate sami. Kada god možete, uvek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača i u obeleženim zonama nadgledanim od strane spasilaca.

Takođe, prema istim informacijama, ne udaljavajte se previše od obale, već plivajte paralelno sa njom, a ukoliko u tokom plivanja osetite umor obavezno napravite pauzu – izađite iz vode ili se odmorite u plićaku.

Zaposleni u Zavodu poručuju da, ako se nađete u nevolji, trudite se da ostanete smireni, okrenite se na leđa i plutajte, podignite ruku i signalizirajte spasiocima da sa vama nešto nije u redu.

Ne zaboravite da plivanje u otvorenoj vodi nije isto što i kupanje u bazenu, te je neophodno da se informišite o strujama, temperaturi vode, biljnom i životinjskom svetu kako ne biste dospeli u neku nepredviđenu i neprijatnu situaciju.

Oprez u rekama i jezerima mora biti povećan zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prelaza u dubinu.

Upravo zato neophodno je i poznavanje mera bezbednog ponašanja u vodi, navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Apel MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova, imajući u vidu najavljene visoke temperature, apeluje na sve građane, posebno na roditelje sa malom decom, da koriste isključivo uređena kupališta sa spasilačkom službom.

Komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović je upozorio građane da ne skaču u vodu, posebno na mestima na kojima se ne vidi dno, kao i da u vodu ne ulaze nepripremljeni i pod uticajem alkohola jer to može dovesti do kobnih posledica, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema njegovim rečima, ne treba precenjivati svoje plivačke sposobnosti i preplivavati reke i jezera. Oni koji nisu sigurni ili su neplivači o tome treba da obaveste spasioca kako bi im posvetio posebnu pažnju.

Mladenović je pozvao korisnike plovila da prilikom njihovog korišćenja i boravka na njima koriste zaštitnu opremu i pridržavaju se propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari