Svetom liturgijom i osvećenjem vode u svim hramovima pravoslavnih crkava koje vreme računaju po julijanskom kalendaru danas će biti proslavljen jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje. Vikar patrijarha srpskog episkop hvostanski Atanasije (Rakita) služiće danas svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog Đorđa na Čukarici s početkom u 8.30, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Posle svete arhijerejske liturgije, koju će služiti vladika Atanasije, iz čukaričke crkve svetog Đorđa ka Adi Ciganliji u 11.30 časova krenuće tradicionalna litija. Tačno u podne na Adi Ciganliji će početi tradicionalni progam na Savskom jezeru sa plivanjem za Časni krst. Kao i svake godine, 33 takmičara će plivati 33 metra do krsta, a novina je da će par sekundi kasnije krenuti i dvadesetak plivača koji žele samo da uđu u vodu. Za krst će plivati pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, prijavljeni građani, kao i gosti iz Crne Gore i Republike Srpske. Tradicija plivanja za Bogojavljenski krst na Čukarici postoji od kraja 19. veka, ali je bila zabranjena tokom nemačke okupacije 1941. i posle dolaska komunističkih vlasti posle Drugog svetskog rata. Odbnovjena je posle 58 godina prekida 1999, dolaskom vlasti demokrata u opštini Čukarica.

Iz opštine Zemun takođe je najvaljeno da će pod pokroviteljstvom Opštine i zemunske Nikolajevske crkve posle praznične liturgije centrom Zemuna, tačno u podne sveštenici „osveštati Dunav, a onda će biti održana plivačka trka za Krst časni, posle koje će se, kako je najavljeno, litija sa pobednikom Bogojavljenskog ksta 2009. vratiti do Nikolajevske crkve. Za učešće u vađenju krsta u Zemunu prijavilo se 27 plivača ne samo iz glavnog grada, veći iz Makedonije i Republike Srpske. Zemunci tvrde da tradicija Bogojavljenske litije postoji od 18. veka, a da je posle prekida početkom Drugog svetskog rata, obnovljena 1998. godine. Osim u Beogradu plivanje za Časni krst organizuje se i u Lazarevcu, Pirotu i Malom Zvorniku.

Na Blagovesti praznuje se „krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i javljanje Boga u sva Tri Lica“. Prema tumačenju bogoslova, „tada se Bog javio ljudima u vidu Svete Trojice: Sin Božji se krstio, Duh Sveti je sišao na Njega, Otac je svedočio za Sina“, a u crkvenom troparu koji se peva na današnji praznik kaže se: „Kada si se Ti, Gospode, krštavao u Jordanu, pokazalo se poklonjenje Trojice jer, glas Roditelja svedočaše za Tebe, nazivajući Te ljubljenim Sinom; a Duh u vidu goluba, potvrđivaše istinitosti reči“.

Isus Hristos krstio se na reci Jordanu u svojoj tridesetoj godini, kada se po tadašnjim jevrejskim zakonima, sticalo pravo na propovedanje. „Gle, Jagnje Božje koje uzima na Sebe grijehe svijeta“, prenose Jevanđelja reči svetog Jovana Krstitelja, kada je ugledao Isusa kako mu se približava. Jovan ga privede da se krsti. Isus zagazi u reku Jordan, a u trenutku kad je, krstivši se, izlazio iz vode, „otvoriše Mu se nebesa, i vidje Duha Božjega gdje silazi kao golub i dođe na Njega. I gle, glas s neba koji govori: ovo je Sin Moj ljubljeni koji je po Mojoj volji“ (Jev. po Mateju, gl. 3).

Posle krštenja Hristos je počeo sa svojom službom – učiteljskim i spasiteljskim radom, a za praznik Bogojavljenje, koji je nepokretan i uvek pada 19/6. januara vezana i sveta tajna krštenja „u vodi“, uz koju sveštenik govori: „Krštava se sluga Božji, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin“.

Praznovanje Bogojavljenja počinje dan ranije, pretprazništvom koje se zove Krstovdan, kada se u pravoslavnoj crkvi posti prvi put posle Božića.

Oko 400 plivača za krst na Ohridu

Na gradskom pristaništu u Ohridu danas će oko 400 takmičara plivati za Bogojavljenski krst, saopštila je juče Verska informativna agencija. Kako se navodi, krst će sa brodića u vodu baciti mitropolit debarsko-kičevski Timotej, a očekuje se da će tom događaju prisustvovati oko 30.000 vernika i turista. Dodaje se da su hoteli su za tu priliku dali popust od 50 odsto, kao i da će na trgu u Ohridu nastupiti Vlatko Stefanovski i Aleksandar Belov. U Skoplju će poglavar kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan krst baciti u Vardar kod Kamenog mosta, a pobednik će dobiti kompjuter, zlatnik i druge nagrade. U glavnom gradu Makedonije pojavili su se prevaranti koji pismom na crkvenom memorandumu prikupljaju priloge „u naturi“ u šta su neke firme i prodavnice poverovale, navodi se u saopštenju i dodaje da je crkva zamolila da se takvi slučajevi prijave policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari