Česi i Slovaci juče su na Dan borbe za slobodu i demokratiju obeležili godišnjicu početka Plišane revolucije koja je srušila s vlasti čehoslovačke komuniste uz ocenu da ni posle 21 godinu još nisu uklonjeni svi tragovi komunističkog režima.

– Uprkos tome što su se tokom 21 godine slobode i demokratije odigrale osnovne istorijske promene, što smo parlamentarna demokratija koja se brzo integrisala u evropske i svetske političke, ekonomske i bezbednosne elitne strukture, građani imaju opravdano osećanje da tragovi starog režima još nisu uklonjeni, kazala je juče povodom godišnjice slovačka premijerka Iveta Radičova. Ona je takođe kazala da i danas Slovaci mogu da budu nezadovoljni zbog korupcije, nepotizma i veza, diskriminacije i nepoštovanja pravne države.

– Ne sukobljavamo se dovoljno s novim pretnjama a moralno stanje društva na svim nivoima se ne poboljšava, pročitala je Radičova novinarima u Bratislavi deo posebne deklaracije povodom godišnjice Plišane revolucije koju je usvojila vlada. Glavni gost slovačke proslave godišnjice Plišane revolucije bio je legendarni vođa poljskih nezavisnih sindikata Solidarnost, kasnije predsednik Poljske Leh Valensa.

Jučerašnji dan kao sećanje na studentski pohod koji je u centru Praga brutalno razbila policija, što je na ulice izvelo stotine hiljada ogorčenih Čeha i Slovaka, obeležava se sa više pažnje u Češkoj nego u Slovačkoj. Na mesto gde je tog 17. novembra 1989. pala prva krv praških studenata na Narodnom bulevaru u Pragu juče su položili cveće i zapalili sveće češki predsednik Vaclav Klaus, premijer Petr Nečas i gradonačelnik glavnog grada Pavel Bem.

Pražani koji takođe dolaze na Narodni bulevar da zapale sveće za prebijene studente i zahvale im nemo što su demonstracijama pokrenuli istorijske događaje i posle četiri decenije svrgnuli totalitarni režim, aplauzima su juče popodne dočekali jednog od glavnih vođa plišane revolucije – bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela.

– Češka je posle tog novembra išla u ispravnom pravcu, ali pravila je i greške, kazao je juče Havel. Jedan od vođa malobrojnih čehoslovačkih disidenata u vreme komunista, dramski pisac koji je na 13 godina ostavio pero da vodi prvo Čehoslovačku, a zatim i Češku u demokratiju, već duže vreme kritikuje moralnu posrnulost češkog društva i iste te pojave na koje je u svojoj deklaraciji upozorila juče slovačka vlada. Obeležavanje godišnjice početka kraja komunizma u Češkoj završena je svečanošću u Katedrali svetog Vida u praškom zamku Hradčani, gde se naciji nakon molitve obratio i predsednik Vaclav Klaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari