Bepe Grilo, humorista, satiričar i bloger, i njegov pokret „Pet zvezda“ ostvarili su ogroman uspeh na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Italiji, zadobivši naklonost oko 25 odsto birača. Analitičari smatraju da tajna Bepeovog uspeha leži u tome što se kao bloger maksimalno aktivirao na internetu, te je iskoristio prednosti društvenih mreža i svog bloga.


Iako se školovao za računovođu, Bepe je već krajem 1970-ih shvatio da je humor njegova ljubav. Od 1980-ih afirmiše se kao TV lice, da bi 1990. televiziju zamenio pozorištem. Popularnost je stekao zahvaljujući smelim šalama na račun političara, poput bivšeg premijera Italije Betina Kraksija iz redova socijalista, koji je kasnije optužen za korupciju. Zbog često surovog ismevanja političke klase, stekao je veliki broj neprijatelja. Čuvena je njegova prošlogodišnja izjava da u italijanskom parlamentu ima više kriminalaca nego u Bronksu.

Svoj internet-blog, koji je danas jedan od najpopularnijih u Italiji, pokrenuo je u 2005. Magazin Tajm ga je iste godine proglasio „Evropskim herojem“ zbog borbe protiv korupcije i finansijskih skandala i zato što se „na humorističan način bavi ozbiljnim društvenim pitanjima na koje lideri ne žele da obraćaju pažnju“. Liderske sposobnosti pokazao je 2007, kada je organizovao „V dan“, koji je dobio naziv po italijanskoj psovci „Vaffanculo“ (Teraj se u…!). Zahvaljujući njegovom angažmanu, ulice većih italijanskih gradova preplavilo je dva miliona građana, a za nekoliko sati peticiju kojom se zahtevala jasna politika u Italiji potpisalo je oko 300.000 ljudi.

Pokret „Pet zvezda“ osnovao je 2010. s ciljem da putem interneta okupi ljude koji veruju u poštenje i neposrednu demokratiju i koji se slažu da političari treba da „služe“ narodu. Pokret je uspeh zabeležio prvo na lokalnim, a potom i na parlamentarnim izborima. Stručnjake je zabrinuo obećanjem da će raspisati referendum o izlasku Italije iz evrozone. Zameraju mu i zbog stila života, naglašavajući da je nedopustivo da neko ko se bori za ekološku politiku poseduje motornu jahtu i „ferari“. Grilo se zalaže i za novi izborni sistem, pravo sveštenika da imaju decu („da ne bi dirali tuđu“), smanjenje plata top menadžera, obezbeđenje egzistencijalnog minimuma za nezaposlene…

Rođen je 21. jula 1948. u Đenovi. Iz dva braka ima šestoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari