Tehnološki giganti Fejsbuk i Tviter postali su „glavne komandne i kontrolne mreže“ terorista i kriminalaca, mada kompanije poriču da postoji toliko ozbiljan problem, tvrdi Robert Hanigan, novi šef britanske obaveštajne agencije (Vladin štab za komunikacije, GCHQ). Hanigan je rekao da su teroristi Islamske države u Siriji i Iraku „prigrlili mreže“ i koriste ih da zastrašuju ljude i huškaju „potencijalne džihadiste“ širom sveta.


On je apelovao na kompanije da bliže sarađuju s bezbednosnim agencijama i poručio im da je vreme da se suoče s „nekim neprijatnim istinama“ i da privatnost nije „apsolutno pravo“. „GCHQ-u je drago što učestvuje u zreloj debati o privatnosti u digitalnom dobu. Ali privatnost nikada nije bila apsolutno pravo i debata o tome ne treba da bude razlog za odlaganje donošenja hitnih i teških odluka“, napisao je Hanigan u tekstu za Fajnenšel tajms.

Kako je naglasio, ukoliko američke kompanije ne sarađuju, biće potrebni novi zakoni kojim će obaveštajnim agencijama biti omogućeno da prate i gone teroriste. Haniganovi komentari odražavaju do sada najstrože kritike obaveštajnih agencija na račun američkih tehnoloških giganata. „Jasno mi je zašto (tehnološke kompanije) imaju zategnut odnos s vladama. One teže da budu neutralni kanal za prenos informacija i budu van ili iznad politike“, piše Hanigan u autorskom tekstu u Fajnenšel tajmsu koji citiraju agencije.

Hanigan je preuzeo funkciju direktora GCHQ prošlog meseca nakon uspešne diplomatske karijere. Imenovan je nakon skandala Snouden da bi pomogao da se unapredi imidž organizacije i da bi preuzeo aktivniju ulogu u debati o njenom radu. On je ukazao na gomilanje džihadističkog materijala na veb-sajtovima kao što su Tviter i Fejsbuk i naglasio da teroristi sada mogu da kriju svoj identitet koristeći alatke za šifrovanje, koje su nekada bile dostupne samo državama.

Hanigan je rekao da je i Al Kaida koristila internet za anonimnu distribuciju materijala i kao mesto „sastanka na mračnim mestima“. Pripadnici Islamske države, međutim, imaju mnogo direktniji pristup, tvrdi šef obaveštajne službe, te koriste usluge društvenih mreža za prenošenje poruka „na jeziku koji razumeju njihovi prijatelji“. Hanigan je govorio i o prodajnoj vrednosti video-snimaka na kojima teroristi napadaju gradove, pucaju i aktiviraju eksploziv. Međutim, kako je ukazao, čak groteskni snimci odrubljivanja glave pokazuju da teroristi koriste društvene mreže na sofisticiran način. „Ovog puta prodajna vrednost je bila visoka, a na videu nije prikazano samo odrubljivanje glave. Verovatno su shvatili da previše nasilja može da ima kontraproduktivan efekat na ciljanu publiku i da autocenzurom mogu da ispoštuju pravila društvenih mreža, koristeći zapadnjačku slobodu izražavanja“, kaže šef obaveštajne agencije.

Američki konzervativci pokušavaju da proguraju zakon kojim će bezbednosnim agencijama biti omogućen veći pristup komunikaciji na internetu. Tu inicijativu su, međutim, blokirale demokrate.

„Fejs“ hoće da sarađuje

Prema pravilima Fejsbuka, organizacije koje imaju dosije o terorističkim i kriminalnim aktivnostima nije dozvoljeno prisustvo na društvenoj mreži kao i postavljanje materijala kojim se podržavaju terorističke grupacije. Ova kompanija je, međutim, odbila da izda zvanično saopštenje, ali je izjavila da već sarađuje sa agencijama koje sprovode zakon i da će odavati informacije ili u dobroj veri ako će na taj način biti sprečena neka šteta ili ako se izda sudski nalog. Ostale američke kompanije, uključujući Gugl, Tviter i Majkrosoft, odbile su da daju svoj komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari