U Leskovcu održani 11. Dani paprike 1Foto: gradleskovac.org (Arhiva)

U selu Donja Lokošnica kod Leskovca 11. put za redom održani su „Dani paprike“. Vesna Ilić iz tog sela pobedila je u tradicionalnom takmičenju u nizanju paprika, druga je bila Jovana Kocić, a treća Radmila Nikolić.

Pobednica kaže da paprika niže od svoje 12. godine i time se bavi već 24 godine. Prvi put je učestvovala na takmičenju, a za svoju pobedu kaže da je najzaslužnije iskustvo.

Moja porodica živi od paprika i ja je nižem stalno, a idem i kod komšija i nižem za novac, objašnjava Vesna, koja dnevno može da naniže 50 nizova.

Najmladja učesnica takmičenja bila je Aleksandra Cvetković, koja ima samo 17 godina, a kaže da je počela da niže sa pet godina.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da su na jugu Srbije paprike zasađene na više od 2.000 hektara, a Leskovac je prepoznatljiv po starim domaćim sortama, poput leskovačke turšije, kozjeg roga ili ljutače.

Od crvene kurtovske paprike pravi se najbolji ajvar, a uzgajivači su do danas očuvali seme koje su im pre sedam vekova preci doneli iz Turske, kazao je Cvetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari