nemačka zastavaFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Vodeća nemačka grupa Roma i Sinta zabeležila je stotine slučajeva diskriminacije i rasizma protiv manjinske zajednice u protekloj godini, navodi se u izveštaju uz upozorenje da sve veći nacionalizam i desničarski ekstremizam doprinose nasilju nad manjinama u Nemačkoj, prenosi RSE.

Centralno veće nemačkih Sinta i Roma saopštilo je da je od 621 zabeleženog incidenta većina slučajeva diskriminacije i „verbalnog stereotipa“. Zabeleženo je i 11 slučajeva pretnji, 17 napada i jedan slučaj „ekstremnog nasilja“, navela je grupa, dodajući da je rasizam prema Romima i Sintima verovatno i mnogo veći jer mnogi slučajevi nisu prijavljeni.

Romi i Sinti su priznate manjine u Njemačkoj. U Nemačkoj živi oko 60.000 Sinta i 10.000 Roma, prema podacima nemačke Savezne agencije za građansko obrazovanje.

Izveštaj „jasno pokazuje opasnosti od sve većeg nacionalizma i desničarskog ekstremizma, koji opet vodi agresiji i nasilju nad Sintima i Romima i drugim manjinama“, rekla je vođa grupe Romani Rose novinarima u Berlinu.

Slučaj „ekstremnog nasilja“ dogodio se u zapadnonemačkoj pokrajini Sarland ranije ove godine, kada su osobe iz dva automobila na „anticiganski način“ vređali pripadnike zajednice, a zatim pucali na njih iz vazdušne puške.

Nekoliko osoba je povređeno navode podaci Ureda za izveštaje o anticiganizmu koji je sačinio izveštaj za 2022. godinu.

U izveštaju je takođe navedeno da se oko polovina zabeženih slučajeva diskriminacije dogodila „na institucionalnom nivou“, što znači da su pripadnike Roma i Sinta diskriminisali zaposleni u državnim institucijama kao što su policija, kancelarije za socijalnu zaštitu, centri za zapošljavanje ili opšinske uprave odgovorne za zbrinjavanje izbeglica.
„Država konačno mora preuzeti odgovornost i garantovati zaštitu Sinta i Roma od nasilja, isključenosti i diskriminacije“, izjavio je Mehmet Daimagueler, poverenik nemačke vlade za borbu protiv anticiganizma.

Tokom nacističke Nemačke, između 220.000 i 500.000 evropskih Sinta i Roma je prognano i ubijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari