Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se danas obeležava, aktivistkinje Autonomnog ženskog centra organizuju akciju „Potpisujem da…“ na Trgu republike u Beogradu od 15 časova.

 Građani i građanke će biti u prilici da potpisom podrže primenu konvencije Saveta Evrope za sprečavanje nasilja nad ženama i u porodici. Skupština Srbije je ratifikovala ovu Konvenciju, ali je neophodno da je potvrde još dve zemlje članice Saveta Evrope kako bi stupila na snagu. U prošloj godini više od 9.000 žena i dece bili su žrtve porodičnog nasilja. Prema podacima Savetovališta protiv nasilja u porodici, u Srbiji je ove godine ubijeno 45 žena.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Beogradsko dramsko pozorište odigraće predstavu „Trpele“ Milene Depolo i Bobana Skerlića u režiji Bobana Skerlića. U predstavi igraju Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milica Zarić, Milena Pavlović Čučilović, Ivana Nikolić, Nataša Marković, Slađana Vlajović. Tema predstave „Trpele“ su zlostavljane žene koje su tačku na svoje trpljenje stavile tako što su ubile svoje nasilnike. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom UN od 17. decembra 1999. godine, sećanje je na 25. novembar 1960. godine, kada su u Dominikanskoj Republici, po naređenju diktatora Rafaela Truhilja, brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabal. Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da je svaka treća žena u svetu prebijena, prisiljena na seksualni odnos, ili je doživela neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari