Zastrašujuća vizija bliske budućnosti u kojoj privatnost nestaje, a svetom vlada moćna korporacija velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno – nedavno se pojavila u domaćim knjižarama zahvaljujući IK Booka.


„Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kome se sve više naših ličnih podataka skuplja, proučava i koristi za zaradu, u kome se sve nadzire, u kome je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može našu svakodnevicu da pretvori u skup podataka, kako vera u mudrost gomile vodi vlasti rulje, kako prihvatanje kolektivne inteligencije unižava pojedinca“, kaže, između ostalog, o romanu Krug Dejva Egersa, kritičarka Njujork tajmsa Mičiko Kakutani.

Dejv Egers (Dave Eggers, 1970) jedna je od ključnih ličnosti savremene američke književnosti. Na književnoj sceni pojavio se remek-delom Potresno delo zapanjujuće genijalnosti, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto bestseler liste časopisa Njujork tajms, a Tajm magazin proglasio ga je knjigom godine, bio je nominovan za Pulicerovu nagradu, a nedavno je uvršten i na listu najboljih romana prve decenije 21. veka. Za svoja kasnija dela (What is What, Zeitoun) nagrađen je brojnim priznanjima, a uspešno se okušao i kao scenarista (Away We Go, Where the Wild Things Are). Njegov roman A Hologram for the King, objavljen sredinom 2012, ušao je u najuži izbor za nagradu National Book Award. Poslednji Egersov roman, Krug/The Circle, skrenuo je pažnju mnogih kritičara i cele javnosti, prikazujući svet novog totalitarizma vođen palicom internet giganata u kojem niko više ne poseduje svoju privatnost. Osim pisanjem Egers se bavi izdavaštvom, osnivač je nezavisne izdavačke kuće McSweeney’s, koja stoji iza kultnog magazina The Believer, a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju 826 Valencia, koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar. Živi u San Francisku sa suprugom, poznatom književnicom Vendelom Vidom i dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari