Vojska Sjedinjenih Država izvinila se pošto je magazin Rolingstoun objavio fotografije na kojima američki vojnici poziraju s telima avganistanskih civila. U saopštenju vojske SAD navodi se da su fotografije objavljene u Rolingstounu uznemiravajuće i da se kose s njenim vrednostima. Slične fotografije pojavile su se prošle nedelje u nemačkom magazinu Špigel. Avganistanski civili su po svemu sudeći ubijeni prošle godine.


Prema rečima glavnog i odgovornog urednika Rolingstouna Erika Bejtsa, magazin je došao do ukupno 150 fotografija, a na svom vebsajtu je objavio 17. Na vebsajtu su postavljena i dva video klipa na kojima je prikazan napad vojnika SAD na Avganistance. Međutim, Bejts nije hteo da otkrije kako je magazin došao do fotografija. Špigel je saopštio da je došao do 4.000 slika.

Američka vojska tvrdi da će uporno tragati za istinom, ma koliko istraga bila duga i teška. „Fotografije koje je objavio Rolingstoun su uznemiravajuće i potpuno su suprotne standardima i vrednostima vojske SAD. Kao i za one koje je objavio Špigel, vojska se izvinjava zbog bola koji je izazvalo poslednje objavljivanje fotografija. Za ove navodne zločine i dalje je odgovorna vojska SAD, te nastavljamo istragu“, saopšteno je u Pentagonu.

Kako navodi Bi-Bi-Si, do fotografija u Avganistanu navodno je došla neka „divlja“ jedinica američke vojske 2010. Na njima su prikazani vojnici SAD kako se smeju nad leševima avganistanskih civila koje su, pretpostavlja se, ubili.

Specijalac Džeremi Marlok osuđen je prošle nedelje na 24 godine zatvora jer je učestvovao u ubistvima nenaoružanih Avganistanaca. Očekuje se da će Marlok svedočiti protiv četvorice optuženih za ubistva u provinciji Kandahar 2010. „Plan je bio da se ubija narod“, rekao je Marlok vojnom sudiji.

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, podseća da su u slučaju o kojem je pisao Rolingstoun američki vojnici iz „tima za ubijanje“, kako je ta tenkovska jedinica prozvana u američkoj štampi, „iz perverzne razonode ubijali nedužne ljude a zatim im odsecali komade tela, vadili zube i sekli prste da bi ih sačuvali kao ratne trofeje.“ Prema njenom mišljenju, slučaj je možda gori od onog u Abu Graibu. „Kao i u Abu Graibu, američka vojska je prikrivala svirepost zločina od javnosti, sve dok slike nisu procurele. Zato ne verujem da će prestati izolovani slučajevi zverskog nasilja okupacionih trupa prema Aganistancima. Takva svirepost je sastavni deo američke okupacije Avganistana“, rekla je Smajlović.

Ona takođe ne veruje da će američka vojska krivično da goni one koji su omogućili da slike procure, jer posle Vikiliksa i Abu Graiba više nije moguće tvrditi da javnost nije imala pravo da zna za ovakva zverstva. „Američka štampa po pravilu ne odaje svoje izvore ni na sudu, a Vrhovni sud SAD smatra da novinare ne treba kažnjavati ni u slučaju kada, primera radi, objave nezakonito stečene podatke, pod uslovom da su podaci tačni i da novinari nisu lično učestvovali u nezakonitim radnjama“, kaže sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari