Grad Valjevo je učinio sve da pribavi imovinu, koju je zaveštao trgovac Milorad Karamarković i neosnovane su optužbe da je ignorisano zaveštanje i da je izgubljena imovina. Naime, nekadašnji hotel „Grand“, a današnji Dom vojske u Požarevcu, ustupljen je 1955. godine na korišćenje i upravljanje tadašnjoj vojsci za 1.015.000 dinara.

Taj novac je Narodni odbor opštine Valjevo uplatio u Fond za zaštitu dece i zaključio da je na taj način ispunjena volja zaveštaoca jer je Valjevo već u to vreme raspolagalo modernom izgrađenom bolnicom, kaže se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog grada.

Ipak, grad Valjevo je pokušao da ospori ovo rešenje smatrajući da je grad zadržao vlasništvo nad objektom. Presuda Okružnog suda u Požarevcu, a 2010. godine i presuda Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, odbile su zahtev Valjeva da mu se utvrdi pravo korišćenja Doma vojske u Požarevcu zbog prenosa svojine iz 1955. godine uz naknadu.

Testamentom Milorada Karamarkovića ostavljene su i nepokretnosti u Beogradu. Imovina u Beogradu je otuđena po osnovu kupoprodajnih ugovora sa opštinom Savski venac iz 1975. i 1976. godine. Gradsko pravobranilaštvo ne raspolaže dokumentima iz kojih se vidi kako je utrošen novac dobijen po osnovu kupoprodajnih ugovora.

Preostala je još jedna zgrada u Ulici Voje Dulića u Požarevcu, čije stanove i lokale je opština Požarevac svojevremeno dodelila građanima, koji su ih potom i otkupili. Protiv tih rešenja uknjižbi uložene su žalbe, koje su usvojene i trenutno se vodi sudski spor kako bi grad Valjevo došao u posed ove imovine.

Grad Valjevo je preko Pravobranilaštva preuzeo sve aktivnosti s ciljem zaštite imovine ostavljene testamentom. Odluka o osnivanju Fonda „Milorada Karamarkovića“ doneta je 2007. godine, imenovan je Upravni odbor, a potom upućen zahtev za registraciju Ministarstvu kulture, koje je zbog izmena Zakona o zadužbinama i fondacijama najpre sebe proglasilo nenadležnim, a potom prihvatilo da ovu Fondaciju i registruje. Postupak registracije Fondacije je u toku.

Sva tumačenja najviših pravnih instanci u ovoj državi ukazuju da činjenjima opštine Valjevo od 1955. do 1976. godine, uprkos našoj želji da dođemo do vredne imovine, nema pravnog osnova za to. Stoga su neosnovane sve optužbe na račun grada Valjeva da je svojim nečinjenjem izgubljena značajna materijalna korist. Razlozi za ove optužbe i bespotrebno skretanje pažnje javnosti na slučaj koji nije pravno utemeljen, mogu biti razni. Smatramo, ipak, da je u pitanju samo neznanje komplikovane pravne oblasti i dobra namera da Valjevo dođe do značajne imovine pokojnog trgovca, koji je želeo da pomogne gradu, a koju je tadašnja opština Valjevo u većem delu već iskoristila, kaže se takođe u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari