Kina mora da zaštiti životnu sredinu i smanji ispuštanje gasova koji izazivaju globalno otopljavanje, što može postići ne dovodeći u pitanje svoj ekonomski rast, rekao je u Šangaju francuski lider Nikola Sarkozi.
„Ne kažemo Kini da uspori rast. Neka raste, ali na čist način“, rekao je Sarkozi studentima univerziteta Cingšuga, privodeći kraju posetu Kini tokom koje su ugovoreni poslovi vredni više od 20 milijardi evra za francuske kompanije.

Kina mora da zaštiti životnu sredinu i smanji ispuštanje gasova koji izazivaju globalno otopljavanje, što može postići ne dovodeći u pitanje svoj ekonomski rast, rekao je u Šangaju francuski lider Nikola Sarkozi.
„Ne kažemo Kini da uspori rast. Neka raste, ali na čist način“, rekao je Sarkozi studentima univerziteta Cingšuga, privodeći kraju posetu Kini tokom koje su ugovoreni poslovi vredni više od 20 milijardi evra za francuske kompanije. „Zagađenje vazduha i vode, ubrzano širenje pustinja, rast nivoa voda – svi ti fenomeni su prisutni u Kini obimu koji nikada ranije nije mogao da se zamisli“, kaže Sarkozi, koji se zalaže za jači pritisak na zagađivače i Sjedinjene Države jer ne preuzimaju vođstvo u borbi protiv globalnog otopljavanja.

EU zahteva brži rast juana

Poslovni aranžmani francuskih i kineskih kompanija ugovoreni su uoči sastanka zvaničnika Evropske unije i Kine u Pekingu na kojem je, prema očekivanjima, predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše trebalo da upozori Kinu da omogući brži rast svoje valute juana, čija je vrednost čvrsto vezana za dolar. Evropski zvaničnici optužili su Peking da juan održava na potcenjenoj vrednosti kako bi podstakao izvoz. Trgovinski suficit Kine, prema procenama Pekinga, u oktobru je povećan za 50 odsto u odnosu na isti period lane, odnosno na 13,9 milijardi dolara. Statističari EU procenjuju da bi kineski godišnji suficit mogao da dostigne 252 milijarde dolara, za 30 odsto više nego 2006.

Sarkozijev dolazak u Šangaj, komercijalni centar Kine, naglašava trgovačku i poslovnu težinu posete, na račun gotovo izostalog pitanja poštovanja ljudskih prava. U Pekingu, Sarkozi i kineski predsednik Hu Đintao su predsedavali potpisivanju serije ugovora sa francuskim kompanijama za nuklearne reaktore i Erbasove putničke avione u vrednosti od blizu 20 milijardi evra.
U najvećem pojedinačnom ugovoru, Kina je poručila 160 putničkih aviona evropskog Erbasa, čije je sedište u Francuskoj, za oko 14,8 milijardi dolara (10 milijardi evra). U drugom sporazumu, francuska državna kompanija Areva SA utanačila je ugovor od 11,9 milijardi dolara (osam milijardi evra) o prodaji dva nuklearna reaktora državnoj Kineskoj nuklearnog grupaciji Guangdong, što jedan od njenih najvećih ugovora u istoriji.
Francuske, američke i ruske firme nadmeću se za poslove u Kini, koja planira da sagradi čak 32 atomske centrale do 2020. kako bi udovoljila nezasitoj potražnji energije, smanjila zagađivanje i zavisnost od uvozne nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari