Visoki savet sudstva je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrešenja člana tog saveta sudije Blagoja Jakšića. Jakšić je optužen za zloupotrebu službenog položaja i nalazi se u pritvoru od 24. septembra 2011.



„U konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka za prestanak funkcije člana Saveta razrešenjem koji su propisani Zakonom o VSS, kao ni uslovi za pokretanje postupka razrešenja sa sudijske funkcije propisani Zakonom o sudijama“, navodi se u zaključcima Saveta. Sudija Jakšić je suspendovan zbog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, a VSS može da ga razreši samo ukoliko Jakšić bude osuđen i to po pravosnažnosti presude.


Jakšić je uhapšen 22. septembra 2011. pošto mu je VSS istog dana ukinuo imunitet. Od tada se nalazi u pritvoru, a Specijalni sud još nije odlučio o predlogu njegovih advokata da mu se uz jemstvo ukine pritvor. On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Jakšića da je sa saradnicima pribavio protivpravnu korist 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici. Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer nedavno je od predsednice VSS Nate Mesarović zatražio da najviši organ pravosudne uprave na izvesno vreme prekine reviziju izbora sudija, jer nema kvorum za odlučivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari