Na megdan somu, dunavskom predatoru, na ovogodišnjoj „Zlatnoj bućki Đerdapa“ u Tekiji izašlo je 60 ribolovaca iz raznih krajeva Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Nezvanično svetsko prvenstvo u lovu soma drevnom alaskom tehnikom – bućkanjem završeno je u korist ribolovaca – posle dva takmičarska dana i 12 sati bućkanja ulovljeno je 173,8 kilograma somovine. Istina, nisu svi učesnici jubilarne tekijanske bućke imali dovoljno sreće, pa se devet od 30 takmičarskih parova na obalu vratilo bez ulova.

– Potreban je dobar mamac, poznavanje terena, znanje, sreća i dobar takmičarski par. Ja ne mogu bez Duška, a ni on bez mene – otkrio nam je uz osmeh tek delić tajne Branislav Stanković iz Šapca, koji je sa Duškom Rakićem iz Kanjiže ove godine pobedio na takmičenju u Malom Zvorniku i Zemunu, a na 30. „Zlatnoj bućki“ u Tekiji sa ulovljenih sedam somova ukupno teških 15,5 kilograma zauzeli treće mesto.

Od šabačko-kanjiškog para bila su bolja braća Milivojević Zoran i Goran iz Tekije sa ulovom od 20,4 kilograma, toliko je težilo osam somova dovoljnih za drugo mesto, dok je šampionska titula pripala Bati Ištvanu i Žarku Čekerdžinu iz Kanjiže, koji su izbućkali devet somova ukupne težine 35,7 kilograma.

– Organizacija je dobra, ovde je lepo, mislim da smo svi zadovoljni manifestacijom kojom treba da se nastavi i poštuje tradicija – podelio je sa nama utiske Bata Ištvan iz pobedničkog para.

Najveći ulovljeni som bio je dugačak 112 cm i težak 11,2 kilograma, to međutim nije bilo dovoljno takmičarskom paru Jovan Lapadatović i Dragan Petrenjesković da se nađu među tri prvoplasirana para. Iako neki smatraju ribolov, a naročito bućkanje, isključivo muškom disciplinom, na ovogodišnjem takmičenju boje nežnijeg pola uspešno je odbranila Višnja Mirić, koja je izbućkala soma.

– U Tekiji smo drugi put. Prošle godine baš i nismo imali sreće, ove godine jesmo, pronašli smo dobro mesto i imali ulov – rekla je Višnja Mirić.

Zadovoljan je i Zvonko Černohorski iz Osijeka, kome je 30. „Zlatna bućka“ bila vatreno krštenje:

– Prvi put sam ovde, došao sam kod prijatelja. Dopada mi se i Tekija i manifestacija. Prvi put sam bućkao, i ulovio sam soma od 4,2 kilograma – ispričao nam je Černohorski, koji inače lovi šarana. „Atmosfera je super. Doći ću i dogodine.“

Tokom trajanja ove tradicionalne manifestacije broj stanovnika u Tekiji se udvostruči, bude ovde i preko dve hiljade ljudi, što takmičara, što posmatrača, što turista koje u Đerdap privuče ova manifestacija, koja osim lova bućkom ima i niz zanimljivih pratećih programa, za šta se pobrinuo organizator, Turističko društvo Tekija.

– Potrudili smo se i ovog puta da u okviru mogućnosti što bolje pripremimo manifestaciju zbog domaćih i stranih gostiju. Obaveza nam je da ova tradicionalna manifestacija ne samo opstane već i da svaka naredna bude bolja i posećenija – kaže Nenad Lukić, predsednik Turističkog društva Tekija, koji je zadovoljan kako je prošla 30. „Zlatna bućka Đerdapa“.

U skladu sa propozicijama takmičenja sav višak ulova, odnosno desetak somova, vraćeno je u vodu, a čuveni Joca Krofna Vojimirović, koji je premerio na stotine do sada ulovljenih somova na tekijanskoj bućki, najavio je odlazak svog santimetra u zasluženu penziju.

– Od prve bućke merio sam ovim santimetrom ulov koji su takmičari donosili na obalu. Mislim da je trideset godina bilo dovoljno, sada ovaj posao prepuštam mlađima – kazao nam je Joca Krofna.

Lista nematerijalnog kulturnog nasleđa

Tokom trajanja 30. „Zlatne bućke Đerdapa“ u Tekiji boravila je ekipa Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije radi prikupljanja video, audio i foto dokumentacije potrebne u postupku predlaganja tehnike lova soma bućkom na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Predstavnici Zavoda su o ovom alaskom alatu, tehnici, tradiciji bućkanja razgovarali sa lokalnim stanovništvom, ribarima, predstavnicima ustanova kulture, a inicijativu da se bućka nađe na listi nematerijalnog nasleđa podržali su JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac, Opština Kladovo, MZ Tekija, Turističko društvo Tekija i Centar za kulturu Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari