Praznična trpeza skuplja nego prošle godine: Kolike su cene svežeg i spremljenog mesa, a kolike ribe? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Vreme praznika se približilo, a građani se uveliko pripremaju za slavske, novogodišnje i božićne trpeze iako je meso skuplje nego prošle godine.

Ipak cene mesa i ribe su prilično ujednačene i za sada stabilne.

S obzirom na to da je vreme posta, radnici u ribarnicama kažu da građani Srbije pojačano kupuju ribu, koja je, u zavisnosti od vrste, uglavnom jeftinija od prasetine ili jagnjetine.

Ovog decembra, cena kilograma prasetine u mesarama kreće se između 620 i 850 dinara, s tim što na nekim mestima može koštati i do 1.200, dok je živo prase po kilogramu od 450 do 620 dinara. S druge strane, pečeno meso u pečenjarama moguće je kupiti za 2.000 dinara ili više.

Kako je za danas potvrdilo nekoliko zaposlenih u pečenjarama u Beogradu, u glavnom gradu prasetina košta 2.500 dinara, dok se, recimo u Čačku, može kupiti za 2.200. Sa druge strane,  jagnjetina je jeftinija nego u prestonici, i košta 2.500 dinara.

Takođe, u Kraljevu praseće pečenje košta kao i u Čačku, ali je jagnjetina skuplja, mada ne kao u Beogradu, pa kilogram ovog mesa košta 2.800 dinara.

Kada je reč o jagnjetini, u marketima se kilogram ovog mesa može nabaviti za 1.300 – 1.400 dinara, a na stočnim pijacama nije retko da su jagnjad jeftinija od prasadi, te da koštaju između 450 i 500 dinara za kilogram „žive vage“.

Ipak, jagnjeće pečenje je skuplje od prasećeg, a kako za Danas kažu iz jedne novobeogradske pečenjare, kilogram je za 1.000 dinara skuplji od prasetine, i košta 3.500 dinara.

U vreme božićnog posta koji traje do 6. januara građani više troše ribu. S tim u vezi, u marketima zamrznuti oslić može se nabaviti na sniženju za manje od 400 dinara, a zamrznuta skuša za oko 450 dinara po kilogramu.

Kilogram svežeg šarana u marketima kao što su Univereksport, Dis, Roda ili Idea, košta od 599 do 700 dinara, dok je kilogram orade značajno skuplji, i može se kupiti po ceni od 970 do 1.100 dinara.

Praznična trpeza skuplja nego prošle godine: Kolike su cene svežeg i spremljenog mesa, a kolike ribe? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Jedna od popularnijih vrsta ribe koju građani Srbije konzumiraju je som. Kako za Danas kažu u poznatoj zemunskoj ribarnici, kilogram očišćenog soma košta 1.450 dinara, ali se može nabaviti i u obliku fileta, za 400 dinara skuplje.

Među skuplje ribe spada i brancin, čija je cena 1.250 dinara po kilogramu. Sa druge strane, kilogram fileta od lososa košta i preko 2.500 dinara.

Osim zbog vrste, cene ribe značajno variraju i u zavisnosti od toga da li je reč o neobrađenoj ili spremljenoj, da li je očišćena ili sa glavom i kostima, kao i od toga ko je proizvođač, ako je reč o zapakovanoj robi.

S tim u vezi, kilogram spremljene pastrmke košta oko 2.200, šarana 3.000, smuđa 3.600, soma 3.800, dok su skuša i oslić jeftiniji, pa po kilogramu koštaju 1.300 (skuša), odnosno 1.500 (oslić).

Naposletku, najskuplja je dimljena spremljena riba, a građani koji na svojoj trpezi žele kilogram dimljenih fileta lososa moraće da izdvoje oko 6.000, dok su dimljeni šaran i pastrmka jeftiniji, i cena im se kreće oko 3.900  (šaran) i 3.700 (pastrmka) dinara.

Kako proveriti da li je riba sveža?

Ako je površina sveže ribe prekrivena tankim slojem sluzi to je dobar znak, jer znači da je kvalitetna i sveža. Takođe, ako prst nakon pipanja ribe potone, a telo ribe se nakon toga vrati u prvobitan položaj, riba je dobra za upotrebu.

Kod sveže ribe krljušti su sjajne, a u zavisnosti od toga da li je rečna ili morska, miriše na vodu u kojoj je plivala.

Sa druge strane, ako kupujete zamrznutu ribu, važno je da ne stoji više od tri meseca zaleđena u zamrzivaču, jer nakon tog perioda počinje da gubi hranljive materije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari