Ponuda mesa pred Uskrs: U kojim gradovima Srbije nema prasića, a u kojim je njihova cena 'preskočila' jagnjetinu? 1Foto: K. V.

Sa cenama hrane koja je u poslednjih godinu dana u proseku poskupela za više od 24 odsto uskršnja trpeza će ove godine u mnogim domaćinstvima u Srbiji biti skromnija nego ranijih godina.

Svečani ručak za Uskrs gotovo je nemoguće zamisliti bez mesa, najčešće svinjskog ili jagnjećeg pečenja, a novinari Danasa su istražili, svako u svom gradu, ima li svežeg mesa, kakva je ponuda u marketima i mesarama i hoće li cene ići gore pred praznik.

Tako je u proseku cena kilograma žive vage svinje od 250 dinara do 600 dinara za prase, koliko je u Užicu, dok je prosek u drugim gradovima od 300 do 450 dinara po kilogramu. Cena prasećem pečenju ide od 800 dinara za kilogram u Vranju, do 2.300 dinara koliko je u Kragujevcu.

Jagnjeće pečenje u vranskim mesarama može da kupi za 1.200 dinara, dok kilogram jagnjećeg u Kragujevcu ide do 3.000 dinara.

Niš: Nema nestašice, a cene iste godinu dana

U najvećim niškim mesarama kilogram prasećeg mesa košta oko 730 dinara, a kilogram svinjskog oko 750 dinara. Kilogram jagnjetine staje od 1.100 do 1.200 dinara.

U pojedinim mesarama nema prasećeg mesa, ali prodavci kažu da “nije nestašica” i da će “stići već sutra”.

“Cene pred Uskrs nisu porasle. Iste su već godinu dana”, tvrde oni. Prema podacima na sajtu Pijace, na stočnim pijacama u Nišu i Nišavskom okrugu kilogram živog praseta košta 380 dinara, a tovljenika 230 dinara. Niš ima jednu stočnu pijacu, koja radi četvrtkom, a u Nišavskom okrugu ih je ukupno sedam.

Kragujevac: Živo prase odavno po ceni „preskočilo” jagnje

Cene žive vage po kilogramu prasetine, sada pred Uskrs u Kragujevcu i okolini kreću se od 400 do 450 dinara. Pak, živa vaga kilograma jagnjećeg mesa „iz istih izvora” ide do 370 dinara.

– Prase je po ceni još od pre nekoliko godina „preskočilo”jagnje i skuplje je kada je u pitanju „živa vaga”, posebno pred velike praznike, kažu za Danas odgajivači stoke iz okoline Kragujevca.

Ponuda mesa pred Uskrs: U kojim gradovima Srbije nema prasića, a u kojim je njihova cena 'preskočila' jagnjetinu? 2
Foto: Z. S. M.

Po njihovom mišljenju, kada su u pitanju prasići i jagnjići, već godinama cenu njihovog mesa određuju pečenjare, kao i da će baš od njih direktno zavisti hoće li svinjetina i jagnjetina poskupeti pred Uskrs ili ne.

Vlasnik jedne od najvećih i najpoznatijih pečenjara ne slaže se sa njima i tvrdi da cenu određuju i diktiraju odgajivači stoke, a ne njegov esnaf.

Cena kilograma prasećeg pečenja, po kragujevačkim pečenjarama kreće se od 2.000 do 2.300 dinara dok je jagnjeće 3.000 dinara. U njima je jagnjetina još uvek skuplja.

– Pred svaki veliki praznik, pa i sada pred Uskrs mnogo je veća potrošnja pečenja, pa je samim tim i povećanja potražnja, kaže on, dodajući da očekuje „skok” cene mesa pred praznike. Po njegovoj proceni, iz bogatog poslovnog iskustva, on misli da na kragujevačkom tržištu i svinjetina i jagnjetina mogu sada pred Usrks da poskupe do 500 dinara po kilogramu pečenja.

U kragujevačkim prodavnicama, kasapnicama i lancima hipermarketa mesa ima. Svinjski but bez kostiju u zavisnosti od radnje do radnje prodaje se od 670 do 800 dinara, but sa kostima košta oko 640 dinara u proseku, svinjska plećka je oko 600 dinara dok junetina bez kostiju staje 1.300 dinara. Jagnjetine u kragujevačkim prodavnicama nema.

Zaječar: Potražnja slabija nego prošle godine

Kilogram prasetine u većim marketima u Zaječaru košta 880 dinara, dok je jagnjetina čak 1.100 dinara. Prodavci kažu, „da ne znaju da li će cene „skakati“ još, ali da je potražnja slabija od prošle godine, a razlog su nemaština i niska primanja“.

Dok je cena prasetine u velikim marketima 880 dinara za kilogram, a jagnjetine 1.100, zaječarski oglasi na internetu prepuni su ponuda sa drastično nižim cenama.

Tako se u selima prasetina za kilogram žive mere kreće od 300 do 400 dinara, dok očišćeni prasići idu do 600 dinara.
Obišli smo i pečenjare. Kažu, kilogram prasetine je 1.700 dinara, a jagnjetine 2.100.

„Uveliko traje zakazivanje za Uskrs, ali je potražnja slabija od prošle godine. Nestašice nema, ali nema se ni para“, kažu iz jedne pečenjare u Zaječaru.

Kilogram svinjetine, but ili plećka, kreće se po zaječarskim mesarama od 640 pa do 780 dinara. Kažu nema nestašice, a veruju da će cena rasti.

„Trenutno nema prasetine, a očekuje se da desetak dana pre Ukrsa stigne. Poslednja cena je bila 600 dinara za kilogram, ali očekujemo da će cena biti viša“, kažu iz jedne mesere u centru grada.

Majdanpek: Slaba ponuda, meso samo u marketima

Stanovnici majdanpečke opštine sveže meso najčešće kupuju u marketima, s obzirom da mesara nema. Praseće pečenje mogu da kupe samo u jednoj prodavnici robe široke potrošnje i u njoj praseće pečenje košta 1.449 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju sveže svinjsko meso cena vrata bez kostiju je 889,90 dinara po kilogramu koliko treba izdvojiti i za kilogram krmendali bez kostiju.

U marketima domaćeg trgovinskog lanca, koji se redovno snabdevaju svežim mesom kilogram svinjskog buta košta 740 dinara, plećke 730, a svinjskog vrata s kostima je 680 dinara po kilogramu.

Cene mesa mogu da budu i nešto niže, ako su obuhvaćene akcijskom prodajom.

U ovim marketima trenutno je u toku upisivanje za nabavku prasećeg mesa koje, po akcijskoj ceni, sada košta 710 dinara po kilogramu.

Veliki trgovinski lanac koji ima objekte širom Srbije, kako su nam rekli u jednom marketu, trenutno nema u ponudi praseće meso, ali je najavljeno da će za koji dan krenuti upisivanje zainteresovanih potrošača za nabavku prasećeg mesa.

Nisu imali informaciju koliko će koštati po kilogramu, a pretpostavka je da će se cena kretati u rasponu od 700 do 800 dinara, budući da je prilikom poslednje isporuke kilogram prasetine prodavan po ceni od 700 dinara.

Poljoprivredni proizvođači kažu da prasetina takozvane žive mere košta 450 do 500 dinara po kilogramu, a poznavaoci prilika preporučuju da se kupuje po toj ceni, jer je ponuda slaba, a praznici idu, pa je moguće da i cene budu više.

Užice: Očekuje se rast cene prasetine

Užičke mesare su dobro snabdevene svežim mesom čije cene variraju, ali povremeno nema jagnjetine. Pojedini mesari prognoziraju da bi praseće meso moglo značajno da poskupi, pa i da se izjednači sa jagnjetinom jer, objašnjavaju, na tržištu nema dovoljno prasadi.

„Postoji mogućnost da, uoči uskršnjih praznika, cena žive vage prasadi bude veća od cene jagnjadi. Kilogram žive vage prasadi od 25 do 30 kilograma je već sada od 500 pa i do 550 dinara, a za Đurđevdan možda dogura i do 600 dinara“, prognozira za Danas vlasnik jedne mesare u centru grada.

Cena žive vage tovljenih svinja, kako kaže, težine 110 do 120 kilograma koje nabavlja iz Mačve, je od 250 do 260 dinara.
Kilogram svinjskog buta bez kostiju u toj mesari košta 800, plećke, krmenadli i vrata 700 dinara. U toj mesari trenutno nema jagnjetine, a da je ima, kakao kaže vlasnik, „bila bi minimum 900 dinara“ po kilogramu.

Kilogram žive vage tovne junadi je, dodaje, oko 2,9 evra. Kilogram junetine od buta 1.350 dinara, plećke i vrata po 1.200, dok je junetina sa kostima 850 dinara.

Ponuda mesa pred Uskrs: U kojim gradovima Srbije nema prasića, a u kojim je njihova cena 'preskočila' jagnjetinu? 3
Foto: N. K.

U drugoj, veoma posećenoj mesari, cene su nešto niže. Svinjski but i plećka koštaju po 680, a krmenadla 620 dinara, ali nema jagnjetine.

„Ne znam da li će poskupeti meso uoči uskršnjih praznika, jer to ne zavisi od nas, nego od dešavanja na tržištu“, kaže prodavac u toj mesari.

U supermarketu u centru grada, kilogram svinjskog buta prodaje se po 739, a krmenadle 579 dinara. U užičkim pečenjarama, različite su i cene pečenog mesa.

U jednoj od njih u centru grada, praseće pečenje košta 1.700, a jagnjeće 2.500 dinara i kažu da je prodaja „malo opala zbog posta“. U drugoj nema jagnjećeg pečenja, dok se praseće prodaje za 1900 dinara.

„Ta cena je od početka ove godine, ali moraćemo uskoro da je menjamo. Ne zbog uskršnjih praznika, već zato što nema dovoljno prasića u ponudi“, kaže prodavačica u toj pečenjari.

Šabac: Nedostaju prasići

U gradskim pečenjarama, kažu za Danas, da nestašice na tržištu mesa ima, što utiče i na formiranje cena.

– Problem je naći prasiće odgovarajuće veličine. U ponudi su uglavnom veća prasad, manjih nema ni na pijaci – objašnjava vlasnik jedne od pečenjara u centru Šapca.

Ističe da su građani zainteresovani, ali da se, za sada, uglavnom raspituju samo za cene.

– Kod mene je kilogram prasećeg pečenja 2.000, a jagnjećeg 2.400 dinara. I pored problema na tržištu, ne verujem da ću još poskupljivati, pa ko će nam kupovati, ako budemo dizali cene, objašnjava sagovornik Danasa.

Kilogram svinskog mesa, žive vage, kod poljoprivrednih proizvođača u okolini Šapca je 450, dok je jagnjećeg 500 dinara.

– Cene će sigurno rasti, zbog nestašice, nedostaje prasadi, a u ponudi nema dovoljno ni svinja, kaže stočar iz Gornje Vranjske.
U marketima, kilogram svinjskog mesa, kreće se između 650 i 700 dinara.

U jednoj šabačkoj mesari, kažu da je poslednje poskupljenje zabeleženo pre desetak dana, ali da je moguće da će, pred praznike, cene opet ići naviše. „Kilogram svinjskog mesa, kod nas je 670 dinara, dok je jagnjetina 920“, objašnjava trgovac.

Vranje: U mesarama nema pečenja

Kilogram svinjskog pečenja u jedinoj pečenjari u Vranju staje 1.450, a jagnjećeg 1.800 dinara.

Cena svinje za kilogram žive vage varira od 300 do 500 dinara, dok se u mesarama ne prodaje pečenje – niti svinjsko, niti jagnjeće.

„Ne znam da li će se cene povećati do Uskrsa, mada ne bi trebalo. Svakako, imamo dovoljno mesa za naše potrebe. Problem je što nemaju ljudi para“, kaže radnica pečenjare.

Kupovina pečenja u vranjskim marketima jeftinija je opcija od pečenjari, gde kilogram svinjskog pečenja staje 800, a jagnjećeg 1.200 dinara.

„Mislim da je najisplativije da se u okolnim selima kupi živa mera praseta, pa da se dogovorite sa vlasnikom da vam on zakolje i pripremi. Svakako, skuplje ćete platiti u pečenjari, a u gradskim mesarama nema pečenja“, kaže za Danas zaposleni u lokalnoj mesari.

Zrenjanin: Dobra ponuda, „dobra“ i cena

U izrazito poljoprivrednom kraju, kakav je Zrenjanin, za očekivati je da bude i dobra ponuda mesa. A šta će se naći na prazničnim trpezama ovdašnjih domaćica zavisi ne samo od njihovih veština, već pre svega od visine kućnog budžeta.

Neko će potražiti prasence ili jagnje na selu, gde se, kako smo se raspitali u Melencima i Aradcu, cene kreću za živu vagu od 350 do 400 dinara.

„Ovde se prasence kod ljudi koji se time bave prodaje za 400 dinara žive vage. Isto je sa jaganjcima“, objašnjava nam Veselin M. iz Melenaca.

U Aradcu nam jedan od poljoprivrednika kaže da su cene za živu vagu praseta 350 dinara, dok su jaganjci 400 dinara za kilogram.

U pečenjarama u Zrenjaninu može se poručiti sve već pripremljeno, pa tako svinjsko pečenje košta 2.000 dinara kilogram, jagnjeće je 2.500, dok su carska rebra od svinjetine 2.000 dinara.

Cene svinjskog i jagnjećeg mesa u marketima kreću se od 580 do 900 dinara za kilogram svinjetine, dok se jagnjetina prodaje od 980 do 1100 dinara kilogram.

Subotica: Period kupovine tek dolazi

U Subotici postoji nekoliko pečenjara u kojima se uslužno peče meso za razne proslave i praznike, a cene zavise od odabira konkretnog mesta.

Tako je u jednoj od pečenjara za kilogram pečene svinjetine potrebno izdvojiti 1.800 dinara, a za kilogram pečene jagnjetine 2.400 dinara.

Sveža svinjetina u mesarama na subotičkim pijacama može da se kupi po ceni od 700 do 750 dinara po kilogramu, dok je jagnjetina nešto skuplja i prelazi 1.000 dinara po kilogramu.

Mesari kažu da za sada imaju dovoljno svežeg mesa, kao i da su pripremili široku ponudu roštiljskog mesa, ali da intenzivniji period kupovine tek očekuju sledeće nedelje, kako se praznici budu približavali.

Kada su u pitanju cene u gradskim mesarama i marketima, kilogram svinjskog karea sa kostima košta 550 dinara, svinjskog vrata sa kostima 640 dinara, svinjske plećke bez kostiju 700 dinara, a svinjskog buta bez kostiju 720 dinara.

U Novom Pazaru jagnjetine na pretek, prasetina u manjku

Tradicionalno, stotinak, privatnih mesarskih radnji, u Novom Pazaru, dobro su snabdevene jagnjećim, junećim i telećim mesom. I u svima su cenovnici ujednačeni.

Većinom se meso kupuje na kilogram, izuzetci su praznici i porodična slavlja kada se kupuje na veliko, but ili  celo jagnje ili tele.

Jagnjetina je 1.100 dinara po kilogramu. Ta cena važi za sve količine kupljenog mesa. Bilo da se kupuje bez koske, sa kostima, but ili celo jagnje.

Kod teletine cenovnik je drugačiji. Teletina bez kosti je 1.500 dinara po kilogradu, a 1.100 dinara je sa kostima, but ili celo tele.

Zbog sastava stanovništa gde preovlađuje muslimansko stanovništvo kojem vera zavranjuje konzumiranje svinjskih proizvoda, u ovom delu Srbije, praseće meso može da se kupi samo u specijalizovan radnjama ili samo u jednom super marketu iz sistema velikog evropskog lanca. Spezijalizovane radnje za prodaju svinjskog mesa i delikatesnih proizvoda, mogu da se prebroje na prstima jedne ruke.

Praseće pečenje se, uglavnom kupuje u lokalnim pečenjarama, uz prethodno rezervisanje porudžbine. Cena po kilogramu kreću se od 1.900 – 2.000 dinara, Toliko po kilogrami košta i celo ispečeno prase.

Kod lokalnih uzgajivača živo prase košta 500 dinara po kilogramu, a kupovina, koja je veoma česta, u drugim delovima Srbije, košta 430 dinara po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari