Koliko koštaju badnjak i posna trpeza uoči Badnjeg dana? 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Badnjak, mlado drvo cera, kao neizostavni simbol Badnjeg dana i Božića, zauzeo je pijačne tezge, ali i police u prodavnicama, pa i kutije oko autobuskih stajališta u Beogradu.

Cena badnjaka se kreće od 50 do 3.000 dinara.

Svezicu grančica badnjaka moguće je pronaći za od 100 do 270 dinara u prodavnicama i marketima, ali je na pijacama jeftiniji, i košta između 50 i 100 dinara. Ipak, ako je malo ukrašena trakom ili drugim dodatkom, cena joj je između 150 i 200 dinara.

Sa druge strane, nešto višu cenu drži badnjak dekorisan pšenicom i mašnicama, te košta 300 dinara. Grančice badnjaka u ukrasnim vrećicama i sa porukom, građani će platiti 500, dok će za korpicu badnjaka morati da izdvoje 700 dinara.

Koliko koštaju badnjak i posna trpeza uoči Badnjeg dana? 2
Foto: K. Bondžulić/Danas

Za one koji žele samo granu mladog cera, oko pola metra ovog drveta košta 500 dinara, a što je ono veće, to je i cena viša.

Ipak, ako neko želi da u domu ima aranžman, veliki i raskošan ukrasni buket badnjaka, biće potrebno da odvoji 3.000 dinara.

Trpeza za Badnje veče

S obzirom na to da se za Badnji dan posti, građani na svojoj trpezi uglavnom imaju neku vrstu ribe, pasulj i pogaču. Od poslastica, najčešće se na stolu nalazi suvo voće, kao što su šljive, kajsije, ali i orašasti plodovi, orasi ili lešnici.

Cena ribe sveže ribe u marketima kreće se od 400 dinara po kilogramu za oslića, do 2.700 dinara za kilogram lososa.

Koliko koštaju badnjak i posna trpeza uoči Badnjeg dana? 3
Foto: M. S. / Danas

Među povoljnije ribe spadaju i šaran i pastrmka (oko 600 dinara za kilogram), a u skuplje morske orada (oko 1.000 dinara za kilogram) i brancin (oko 1.200 za kilogram).

Cene kilograma pasulja u radnjama kreću se u rasponu od 200 dinara za krupni, do 300 za gradištanac i 400 dinara za tetovac. Suve šljive u pakovanju od 200 grama koštaju oko 180 dinara, do 220 dinara treba dati za smokve i 350 dinara za kajsije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari