Tropske temperature ni malo ne smetaju umetnicima u istočnoj Srbiji, budući da u Zaječaru i Knjaževcu rade punom parom. Naime, u Zaječaru je u okviru pratećeg programa 49. Gitarijade – Gitarijada vižual počeo prvi 3D Art Fest.

Kamp likovnih umetnika iz Bugarske i Srbije je novina tradicionalne muzičke manifestacije koja je svojevrstan brend Zaječara, a po završetku kampa – traje inače kao I Gitarijada, na javnim površinama u gradu ostaće umetnički trag u u 3D formatu. Prema informaciji objavljenoj na portalu ustanove Gitarijada, cilj 3D Art Fest je izrada likovnih dela u 3D formatu, koji u Zaječaru održati duh Gitarijade i nakon festivala, a likovna dela 3D formata naći će se na platou Trga oslobođenja kod česme u Zaječaru, kao i na okruglom platou ispred zgrade Osnovnog suda, fasadi Ustanove Gitarijada i zidu zgrade Nacionalne agencije za regionalni razvoj. Kustos projekta, 3D Art Festa, je Dejan Sotirović, koorganizator je Aleksandar Milovanski, a učesnici su još slikari Aleksandar Petrov Petar Iliev, Nikoli Atanasov, Braniša Đorđević, Zoran Milićević, Aleksandar Cvetković i dizajner Zoran Cvetković.

U susednom Knjaževcu se ovih dana motivima sa dvopređnih čarapa oslikava stepenište ka Gurgusovačkoj kuli u okviru projekta „Svakim korakom bliže tradiciji“ koji sprovodi . Timočki klub, a s namerom da se turistima, ali i Knjaževčanima na jedinstven način prezentuje lokalna tradicija i kulturno nasleđe ovog dela Srbije. Ideju da materijalnu baštinu koja je u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu „izvedu“ iz muzeja i približe je široj publici I turistima kojima je Knjaževac sve češća destinacija, Timočki klub realizuje uz profesorke likovne kulture Anu Jovanović i Tanjicu Vidojević Koprivica, koje oslikavaju stepenice i pokušavaju da što vernije prenesu motive sa dvopređnih čarapa. U Timočkom klubu ništa ne prepuštaju slučaju, pa će do njih voditi neuobičajeni putokazi:

– U narednom periodu nam predstoji da do ovih stepenice, koje su malo sakrivene od pogleda, dovedemo ljude tako što ćemo do stepenica ofarbati određeni broj šahti motivima sa čarapa. Napravićemo i publikaciju sa objašnjenjima koji motiv šta znači, izjavila je direktorka Timočkog kluba Snežana Pavković.

U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu minulih pola veka postoji stara zbirka dvopređenih čarapa, koju su osnovali Vidosava i Svetozar Popović, profesori iz Knjaževca. Zbirka od preko 600 pari vunenih čarapa čuva se, kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari