UNS podneo Evropskoj federaciji novinara dve rezolucije o Kosovu 1foto R.Z./ATAImages

Udruženje novinara Srbije (UNS) podnelo je Evropskoj federaciji novinara (EFJ) predloge dve rezolucije – o istragama ubistava novinara na Kosovu i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu, o čijem će usvajanju odlučivati Godišnja skupština te federacije u Prištini 23. i 24. maja 2024. godine.

U Predlogu rezolucije o istragama ubistava novinara na Kosovu traži se od UNMIK-a, EULEKS-a i vlasti na Kosovu da se formira međunarodna ekspertska Komisija koja bi pomogla u istraživanju ubistava, kidnapovanja i nestanaka 19 novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

U Predlogu rezolucije takođe se traži da predstavnici Upravog odbora EFJ-a, u saradnji sa članicama, rade na stvaranju uslova za formiranje međunarodne Komsije za istraživanje tih zločina, kao i da tužilaštva iz Beograda i Prištine sarađuju i redovno o rezultatima obevaštavaju javnost.

U Predlog rezolucije uvršten je i zahtev Skupštine EFJ-a da misija EULEX i Savet ministara EU javno saopšte zbog čega u njenom izvršnom mandatu vladavine prava na Kosovu nisu sprovedene efikasne istrage ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika u periodu od 1998. do 2005. godine, kao i da Savet ministara EU ustanovi da li je EULEX prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, objavio je UNS.

U Predlog rezolucije o nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku konstatuje se da je još u predlogu Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova garantovano pravo srpskoj zajednici da ima javni servis na maternjem jeziku koji bi imao svoju frekvenciju, sa nezavisnim uređivačkim programom koji će pokrivati celu teritoriju Kosova.

Martovski pogrom, piše u Predlogu rezolucije koji je UNS poslao EFJ-u, počeo je nakon što je Javni servis Kosova (RTK) objavio lažnu vest da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar dok su bežala od grupe srpskih mladića.

„Nakon objavljivanja ove lažne vesti, smrtno je stradalo 19 ljudi, oštećeno i uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba. Posle 17 godina RTK je ponovio ovu lažnu vest“, saopštio je UNS.

Inače, Udruženje novinara Srbije i UNS na Kosovu ranije su obavestili organizatore da ne prihvataju učešće na Godišnjoj skupštini zbog diskriminacije, odnosno isključivanja iz pripreme i organizovanja Skupštine u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari