UNS: Vlada Kosova da prestane s diskriminacijom srpskih novinara i medija 1foto R.Z./ATAImages

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestuje zbog toga što na okruglom stolu u Prištini na kojem učestuju premijer Kosova Aljbin Kurti, predstavnici dvadesetak kosovskih opština, ministar Eljbert Krasnići i direktori kosovske Agencije za statistiku i Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu Avni Kastrati i Atde Hetemi nije obezbeđen prevod na srpski jezik.

Medija centar Čaglavica obavestio je UNS da su za ovaj događaj koji organizuje Ministarstvo administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, poziv dobili jutros iz kabineta Kurtija, a da je njihovoj novinarskoj ekipi na terenu rečeno da prevod nije obezbeđen.

Prema saznanjima ovog medija, teme sastanka su popis stanovništva i koordinacija između opština i Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu. Medija centar Čaglavica je u vezi sa ovim slučajem uputio žalbu Povereniku za jezike na Kosovu Slaviši Mladenoviću.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad, posebno o temama od značaja za celokupnu srpsku zajednicu.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari