Savet za štampu: Prestanite sa sramotnim izveštavanjem o smrti deteta 1Foto:Shutterstock/Brian A Jackson

Savet za štampu poziva sve novinare i urednike da odmah prestanu sa „skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izveštavanjem“ o smrti dvogodišnje devojčice iz Bora i da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosećanja sa njenom porodicom.

„Prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji danas su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti“, piše u saopštenju.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na poslednjoj sednici iskazala duboku zabrinutost zbog izveštavanja koje je još pre nedelju dana bilo nedopustivo senzacionalističko i nedostojno, „ali je danas doseglo novi, neshvatljivi, sunovrat“.

„Savet za štampu poziva i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da odmah reaguje i sankcioniše medije koji su, verujemo, prekršili i zakonske norme“, zaključeno je u saopštenju koje je potpisao Upravni odbor Saveta za štampu

U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari