Uručena odlikovanja za hrabrost 1Foto: www.wikipedia.org

U kabinetu predsednika Srbije danas su uručene Zlatne medalje za hrabrost „Miloš Obilić“ šestorici vatrogasaca-spasilaca Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i, posthumno, za šest pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane poginulih pri izvršavanju zadataka.

Posthumno su odlikovani piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurević, poginuli u padu aviona „Supergaleb G-4“ 7. aprila u okolini Šapca, a odlikovanja je izaslanik predsednika Srbije Milorad Simić uručio njihovim suprugama.

Posthumno su odlikovanja dobili i radnici Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, stradali 28. februara u eksploziji nastaloj posle požara, koji su pokušali da ugase – potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i vojni nameštenici Dejan Kovačević i Željko Nikolić.

Perišićevu i Kovačevićevu Zlatnu medalju „Miloš Obilić“ primili su njihovi sinovi, a Kostićevu i Nikolićevu ćerke.

Simić je istakao da su piloti Ćulibrk i Pandurević žrtvovali sebe da bi izbegli da u padu aviona stradaju civili, a da su četvorica radnika TRZ izgubili život spašavajući živote drugih i štiteći imovinu Srbije.

On je preneo zahvalnost svih za neizmeran doprinos koji su šestorica stradalih dali u profesionalnom obavljanju službe i postavljenim zadacima i obavezama i „pokazali da su dostojni svog poziva u svakoj situaciji“.

Hvala im što su bili i ostali heroji Srbije, rekao je Simić.

On je pripadnicima vatrogasno spasilačkih jedinica MUP poručio da odlikovanja nose ponosno, jer su ih zaradili, kao i da budu primer koji će slediti i ostale njihove kolege.

Za ispoljenu hrabrost u gašenju požara u TRZ odlikovani su komandant Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kragujevca Nenad Milošević, komandir odeljenja Predrag Marinković, vođa grupe Nebojša Petković i vatrogasci-spacioci Marko Vranić i Nenad Milikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.