Niški čelnici predvođeni gradonačelnikom Milošem Simonovićem (DS) i predsednikom Skupštine grada Miletom Ilićem (SPS) položili su juče vence na Spomenik oslobodiocima u centru grada povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Delegacija SPS sa Ilićem na čelu položila je nešto kasnije i zaseban „stranački“ venac kod Spomen kosturnice u Spomen-parku Bubanj na periferiji grada.

 Socijalisti su nakon polaganja venaca kod dva različita spomenika saopštili da je predsednik SG Ilić ovih dana uputio pisanu inicijativu gradonačelniku Simonoviću da se 14. oktobar ponovo obeležava kao Dan grada Niša, uz već postojeći Dan grada, 11. januar. Portparolka SPS Ana Veljković kazala je da će se ova inicijativa „naći već na sledećoj sednici Skupštine grada, pošto su je podržale sve stranke vladajuće koalicije“ (SPS, DS i G17 plus). Ona je kazala da je inicijativa pokrenuta „na predlog boračkih organizacija, kao i velikog broja građana“ i sa namerom da se „istakne duga antifašistička tradicija Niša“.

Niš je i do 1998. godine imao dva Dana grada, 14. oktobar, kada je 1945. oslobođen od nemačke okupacije, i 11. januar, kada je 1878. oslobođen od Turaka. Gradska vlast, koju je formirala koalicija Zajedno (DS, SPO, GSS), od tada je kao Dan grada obeležavala samo 11. januar, ocenjujući da nije uobičajeno da jedan grad ima „dva rođendana“.

U Nišu, inače, ne postoji spomenik posvećen oslobođenju grada u Drugom svetskom ratu. Svakog 14. oktobra venci se svečano polažu na Spomenik oslobodiocima u centru grada, koji je posvećen oslobođenjima u Prvom svetskom ratu i turskom periodu.

 

Pomen žrtvama nacizma u Kraljevu

Kraljevo – Nekoliko hiljada Kraljevčana juče je u Spomen-parku odalo poštu sugrađanima koje su nemački vojnici u znak odmazde streljali u oktobru 1941. godine. Posle počasnog plotuna i polaganja venaca, sveštenštvo Žičke eparhije održao je opelo, a na pomenu je pored Kraljevčana, bilo i izgnanika iz Slovenije. Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je da je „smrt u Srbiji u Drugom svetskom ratu započeta streljanjem u Kraljevu. Zaborav rađa novo zlo, i iz pepela se podižu ideje sa prefiskom ‘neo’, kao da osim ogoljene smrti, može nešto novo nići iz nacizma, a ovo stratište i masovna grobnica opominju na vreme sloma čovečnosti i svih ljudskih vrednosti – naglasio je Simović. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari