Skupština Srbije usvojila je juče Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa do 2018, koja predviđa mere za ubrzanje sudskih postupaka, smanjenje broja zaostalih predmeta i promenu mreže sudova radi smanjenja troškova i boljeg pristupa građana pravdi.

Strategija za reformu pravosuđa predviđa jačanje položaja Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, uspostavljanje karijernog sistema za sudije i tužioce, kao i vraćanje na posao neizabranih sudija i tužilaca. Prema tom dokumentu, Pravosudna akademija se postavlja kao neophodan uslov za izbor na sudijsku i tužilačku funkciju, a cilj je i uspostavljanje objektivnih i transparentnih standarda za obavljanje sudske i tužilačke funkcije.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je ranije da strategija za reformu pravosuđa predviđa ubrzanje sudskih postupaka.

Poslanici su usvojili i Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije u narednih pet godina. Skupština Srbije usvojila je i zaključke resornih odbora povodom razmatranja godišnjih izveštaja nezavisnih regulatornih tla. Reč je o zaključcima koje su skupštinski odbori predložili na osnovu izveštaja zaštitnika građana, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, poverenika za informacije od javnog značaja, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari