Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je za Danas da je mreža pomagača haškog optuženika Stojana Župljanina otkrivena neposredno pre i nakon njegovog hapšenja 11. juna ove godine.

– Nije sada razotkrivena nikakva nova mreža pomagača. Ona je razotkrivena neposredno i nakon hapšenja Župljanina. Mi sada na osnovu te mreže pravimo rekonstrukciju njegovog kretanja. Treba da utvrdimo da li postoji ikakva veza ove mreže pomagača s nekim drugim haškim optuženicima. Ovde se radi o striktnoj primeni zakona, jer svi koji su na bilo koji način uključeni u pomaganje i skrivanje haških optuženika doći će pod udar zakona – rekao je Ljajić.

Po njegovim rečima, ništa opipljivo ne postoji u ovom trenutku što bi moglo da ukaže da Župljanin i Radovan Karadžić dele istu mrežu pomagača.

– Imamo banalnu stvar da je jedan od Župljaninovih pomagača dobio na poklon šapku od Ratka Mladića i to je utvrđeno. Nama je ostalo da vidimo da li ima nešto više od toga ili se samo završilo na tome. Suviše je rano davati ocene da li ova mreža ima neke direktne veze sa nekim drugim haškim optuženicima – zaključuje Ljajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari