Vaskršnji program koji okuplja celu porodicu na Paliću 1Foto: J. Patarčić/Danas

Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti praznične dane, Palić bi mogao da bude jedan od izbora, jer osim prirodne lepote, ponudiće i raznovrstan program za celu porodicu koji donosi turističko-kulturna i humanitarna manifestacija pod nazivom “Vaskrs na Paliću”.

Manifestacija je pokrenuta pre pet godina kako bi se vaskršnji praznici na Paliću obeležili na prigodan način i time obogatili turističku ponudu ovog mesta, a danas je događaj koji okuplja, kako i sami organizatori kažu, posetioce uzrasta “od 1 do 101 godine”.

“Drago mi je da će ovo biti tradicionalna manifestacija koja je uspela da se održi zahvaljujući prijateljima koji su se okupili oko cele ideje”, kaže Olivera Imbronović, predsednica Udruženja “Jogi” iz Subotice, koje je nosilac manifestacije.

A ideja je da se, pre svega, mališani koji se svim praznicima, pa tako i Vaskrsu, najviše raduju, druže sa vršnjacima i proslave ga uživajući u zabavnom i kreativnom programu.

Prema rečima Mirjane Stevanović, direktorke Osnovne škole “Matko Vuković”, učenici ove subotičke škole će prirediti dobrodošlicu posetiocima svojim kratkim kulturnim programom, a osim njih, nastupiće i novi Omladinski hor Emine Tikvicki, koji delom čine nekadašnji đaci ove škole.

“U okviru tog programa, pripremili smo dve uskršnje pesmice koje će deca recitovati, devojčica koja svira flautu je pripremila nekoliko muzičkih numera, a imaćemo i jednu savremenu hip-hop tačku u kojoj će učestvovati naša deca”, najavljuje Stevanović.

Nakon toga, uslediće tradicionalna potraga za jajima, ovog puta belim i od stiropora, kako bi ih mališani mogli iskoristiti za ukrašavanje na kreativnim radionicama koje će im ponuditi različite tehnike farbanja.

“To je godinama tako i zaista je to uspešna akcija, s obzirom na to da uspemo u tri različite tehnike da ukrasimo na zanimljiv način jaja”, dodaje Imbronović.

Vaskršnji program koji okuplja celu porodicu na Paliću 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Posetiocima će na raspolanjaju biti i poseban kutak za fotografisanje, koji je izradila Mala Suzina krojačka radionica.

Kako objašnjava osnivačica Suzana Milijašević Đurić, krojačka radionica već deceniju okuplja decu i odrasle koji uče da šiju, a vremenom je prerasla iz edukativne u svojevrsnu umetničku radionicu za izražavanje putem tekstila.

“Ove godine smo osmislili specijalan selfi ugao, jednu vrstu paravana koji je ukrašen ručno rađenim elementima u stilu Vaskrsa, gde prevenstveno deca, ali i odrasli mogu da naprave originalne selfije. Izabrali smo selfi, zato što je ceo taj ugao zapravo spoj zanatstva i tekstilne umetnosti, a s druge strane, i želje da se na jedan simboličan način spoje ovo doba medija u kojem živimo i velika potreba mladih za pravljenjem sopstvenih fotografija, odnosno selfija”, objašnjava Milijašević Đurić.

Da duh Vaskrsa bude potpun, potrudili su se učenici smera likovni tehničar Politehničke škole, koji su zajedno sa profesorom Srđanom Milodanovićem oslikali jedno veliko jaje, pretvorivši ga u originalno umetničko delo ukrašeno prepoznatljivim palićkim bojama i ornamentima.

Drugo jaje ukrasila su deca, članovi Udruženja „Mali Princ“ iz Subotice. Jaje je ukrašavano u prostorijama Kluba za osobe sa invaliditetom i prijatelje „Zvuci srca“ i biće poklonjeno njima. Oba će moći da se pogledaju na manifestaciji na Paliću.

“Potrudili smo se da sklopimo jednu modernu bajku na tom jajetu, povezali smo i temu ‘Malog princa’ i elemente Subotice. Naši stariji članovi, to su deca uzrasta peti, šesti i sedmi razred, oslikala su jaje, koje ćemo pokloniti Klubu osoba sa invaliditetom ‘Zvuci srca’ i tamo će biti izloženo. U tom Klubu smo ga i oslikavali, to je izuzetno toplo i prijatno mesto i pozvala bih građane Subotice da dođu da ga vide i da popiju kafu u njihovom ambijentu”, kaže Mirjana Merković Kosanović, koordinatorka Edukativnog centra “Mali princ”.

Darivanju tu nije kraj, već su organizatori za najkreativnije i najhrabrije mališane pripremili i vredne nagrade za recitaciju ili pesmicu, budući da ih očekuju i karaoke na temu dečijih pesama.

“Prošle godine smo vrlo lepo uspeli da animiramo decu da budu hrabra i da recituju ili otpevaju nešto, tako da smo popunili ceo program i hvala im na tome. Očekujem da ćemo se i ove godine okupiti u dovoljnom broju na radost svih nas”, poručuje Olivera Imbronović.

“Vaskrs na Paliću” održaće se u subotu, 15. aprila, na Velikoj terasi. Svečano otvaranje biće upriličeno u 11 časova, a događaj će trajati do 13 časova.

Manifestacija će i ove godine imati humanitarni karakter, te će sva donirana sredstva otići Udruženju “Boombox” iz Subotice, plesnom studiju kako bi mogli da pošalju decu na takmičenje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari