Da Srbiji nedostaju lekari potvrdio je i nedavni izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prema kojem na 1.000 stanovnika dolaze tri lekara, dok je, u Grčkoj na primer, taj broj duplo veći – šest. Ti podaci su u skladu sa ranijim evropskim istraživanjima, gde je broj lekara na 100.000 stanovnika u Srbiji bio 271,7, a u Grčkoj 612,6.

Paradoks je da na birou za zapošljavanje ima više od 2.000 doktora, dok nam u isto vreme već godinama nedostaju specijalisti, anesteziolozi, radiolozi i patolozi, dok uskoro neće biti dovoljno ni pedijatara ni kardiohirurga. Sagovornici Danasa kažu da je ovakva situacija posledica pogrešne zdravstvene politike, ali da će se novim izmenama i dopunama zakona, kojim se olakšava upis na specijalističke studije, situacija promeniti nabolje. Ipak, to neće biti sledeće godine, već se pomak očekuje u narednih pet do šest godina.

Bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže za Danas će novom zakonskom regulativom greške početi da se ispravljaju od naredne godine.

– U jednom periodu bio je zabranjen prijem novih lekara kao i odobravanje specijalizacija. Kvalitetna, starija garnitura doktora je stigla do penzije, pa smo sada u situaciji da nam nedostaju patolozi, anesteziolozi, pedijatri, neurohirurzi… Pozitivno je to što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je Skupština usvojila. Naime, izmenama i dopunama budući specijalisti ne moraju da imaju neophodne dve godine staža kako bi upisali specijalizaciju, već odmah nakon završenog fakulteta mogu da nastave sa usavršavanjem – ističe Đukić Dejanović. Ona dodaje da će se rešavati posebni zahtevi u ustanovama gde je deficit lekara specijalista, kako bi se premostio period dok se ne obrazuje novi stručni kadar.

– Naredne godine krenućemo u ispravljanje onoga što smo u prethodnom periodu propustili. Rezultat će biti vidljiv tek za četiri, pet ili šest godina, u zavisnosti od trajanja specijalizacija. U vreme dok sam bila ministarka zdravlja, primila sam oko 2.000 mladih ljudi na specijalizaciju. Međutim, problem se ne može istog momenta rešiti – naglašava Đukić Dejanović.

Živadinović: Problem nastao 2005.

Advokat Ljubiša Živadinović, specijalista za medicinsko pravo, kaže za Danas da je problem sa nedostatkom stručnih lekara nastao usvajanjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti 2005. godine.

– Uslovi za specijalizaciju su bili rigorozni i malo mladih doktora se odlučivalo za nastavak usavršavanja. Morali su da rade dve godine na jednom mestu. Sa druge strane, privatnicima se nije isplatilo da školuju mlade lekare, jer nisu imali sigurnost da će ih zadržati – kaže Živadinović. Prema njegovim rečima, predlagač tadašnjeg zakona nije vodio računa o perspektivi i činjenici da ostajemo bez medicinskih stručnjaka. Naš sagovornik je saglasan sa bivšom ministarkom zdravlja da će nedavne izmene zakona povećati broj specijalizacija, kao i da će zdravstveni sistem Srbije poboljšanje u tom segmentu osetiti kroz pet do šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari