Ulični svirači će zaokružiti letnju sezonu festivalskog druženja na otvorenom jer je upravo njihov festival poslednji u nizu festivala koji se svake godine od maja do septembra dešavaju u Novom Sadu.

Ovogodišnje, jedanaesto po redu festivalsko izdanje, trajaće od 8 do 10. septembra a najavljeno je učešće izvođača iz gotovo čitavog sveta. Manifestacija će u četvrtak biti otvorena velikom paradom kod Varadinskog mosta i uličnim spektaklom francuske trupe Malabar pod nazivom „Helios II – saga o 1.000 sunaca“, koji će biti održan na Trgu slobode. Grandiozna pokretna figura božanstva Heliosa, visoka 10 i dugačka 24 metra, predvodiće tradicionalnu povorku ulicama Novog Sada, od Varadinskog mosta do Trga slobode. Na centralnom trgu će zatim biti izvedena predstava sa muzikom, glumom i akrobacijama, uz obilje pirotehnike i vizuelno-scenske efekte od kojih zastaje dah.

Na šest pozornica u starom jezgru grada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, na Trgu Slobode i u Katoličkoj porti, nastupiće više od sto izvođača iz čitavog sveta, među kojima će biti muzičari, glumci, plesači, pantomimičari, akrobate, žongleri i drugi.

Među učesnicima iz inostranstva će biti i francuski umetnik Big Ben koji vešto barata petardama, izraelska performerka sa vatrom Fajerfingers, i španska trupa Gišo de očo sa brojnim igrama za sve generacije napravljenim od recikliranih materijala. Specijalni gost će biti direktor najvećeg festivala ulične umetnosti u Evropi, Stefano Botoni iz Ferare u Italiji, koji će nastupiti sa svojim triom. Veoma zanimljiv će biti i nastup trupe D bend iz Crne Gore, sa digitalnim muralima projektovanim na fasadama starih zdanja na Trgu slobode. Uz umetnike iz Slovenije i Hrvatske, program će upotpuniti i muzički sastavi, plesne trupe, pozorišta i druge umetničke izvedbe iz naše zemlje, kao što su bendovi Petrol i Neozbiljni pesimisti, Meškarke iz Aradca, Plesno udruženje Gruv, Akrobatska grupa U Es Be iz Niša i drugi.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inboks“ iz Novog Sada. Pokrovitelj je Grad Novi Sad, uz podršku Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Turističke organizacije Novog Sada, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije i Francuskog instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari