Najatraktivniji košarkaš u srpskoj klupskoj košarci poslednjih sezona i igrač kome pojedini stručnjaci predviđaju lepu igračku budućnost u najkvalitetnijem takmičenju na svetu danas će saznati ime svog novog kluba. Naime, 23. juna na NBA draftu u Njujorku Jan Veseli naći će se među prvih 10 pikova.

On će najverovatnije zauzeti sedmu poziciju tako da će ujedno postati i najbolji češki košarkaš ikada rangiran na draftu. Sudeći prema najavama iz najmnogoljudnijeg grada u SAD, a i na osnovu izvanrednih analiza uoči drafta Toronto, a pogotovo Sakramento pokazali su najveću zainteresovanost za nekadašnje krilo Partizana. Mada se u prvi mah činilo da bi Juta mogla da bude nova destinacija Jana Veselog, Džezeri, s obzirom da imaju prava na trećeg i 12. pika u prvoj rundi drafta, žele pre svega da dovedu darovitog plejmejkera nakon odlaska sjajnog Derona Vilijamsa u Nju Džersi, a zatim i beka sa dobrim fizičkim predispozicijama. Trenutno im je prioritet Džimer Fredet sa Briam Jang univerziteta.

Toronto je u poslednjoj deceniji bio odlična destinacija košarkašima koji su u NBA ligu došli sa Starog kontinenta. Imena poput Barnjanija, Kalderona, Garbahose, Kleize, Delfina i Stojakovića dovoljan su dokaz da jedini tim iz Kanade veoma ceni igrače iz evropske klupske košarke, naročito perspektivne bekove i krilne igrače sposobne da sami kreiraju poziciju za šut. Pošto Veseli kuburi sa šutem, naročito iz driblinga, Reptorsima je trenutno zanimljiviji Kemba Voker sa univerziteta Konektikat.

Ukoliko Toronto bude ispustio šansu, dobru priliku Sakramento najverovatnije neće propustiti. Kingsi takođe žele talentovanog plejmejkera kako bi rasteretili Tajrika Evansa, ali imaju i visoko mišljenje o Veselom. Njegove fizičke predispozicije, dobra brzina, osećaj za skok koristili bi Sakramentu u fazi tranzicije iz odbrane u napad, kao i prilikom rivalske kombinovane odbrane. Na poslednjem predstavljanju uoči drafta nekadašnji dokazani igrači u NBA ligi Stiv Smit i Greg Entoni objasnili su sve prednosti Jana Veselog i pogodnosti zbog kojih bi Sakramento mogao fino da upari centra Demarkusa Kaznsa i darovitog Čeha koji bi u tom slučaju igrao na mestu niskog krila.

Irving u Klivlendu

Klivlend će na ovogodišnjem draftu imati dobru priliku da najzad znatno poboljša kvalitet u bekovskoj liniji. Kavsi će gotovo sigurno sa pozicije prvog pika izabrati Kajria Irvinga, plejmejkera sa univerziteta Djuk, dok će sa četvrtog mesta pokušati da angažuju visokog igrača sposobnog da dominira u igri jedan na jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari