Oko 40.000 građana iz celog sveta za manje od dva dana na internetu je potpisalo peticiju za „spasavanje“ 450 pasa iz privatnog prihvatilišta u Niškoj tvrđavi koje je otvorio građanin i ljubitelj životinja Saša Pešić. Komunalna inspekcija Gradske opštine Crveni Krst, na čijoj se teritoriji nalazi prihvatilište, prethodno je naložila njegovo iseljenje do 19. decembra, a grad Niš nije ponudio nikakav alternativni smeštaj za životinje.

– Pokušavamo da ugovorimo sastanak sa predstavnicima grada, a za sada ne znamo šta će biti sa psima posle tog datuma. Imamo ogromnu podršku iz celog sveta, jer je ovo prihvatilište prepoznato kao veoma dobro mesto za pse, u kojem su oni, nakon što su bili izgladneli, bolesni ili zlostavljani, postali uhranjeni, čipovani, vakcinisani i sterilisani, a pri tom i osam sati dnevno pušteni da se kreću u prostoru prihvatilišta, što nije često u azilima. Svi oni su, nakon čipovanja, u vlasništvu gospodina Pešića, koji zaista živi za njih, tako da bi njihovo prisilno puštanje na ulice ili eventualna eutanazija bili krajnje protivzakoniti. Tačno je da ovo prihvatilište nije registrovano, ali to nije ni prihvatilište JKP Medijana u Nišu, koje slovi za „gradsko“ i godinama nelegalno koristi budžetska sredstva. Prihvatilište gospodina Pešića obavlja posao grada koji je po Zakonu o dobrobiti životinja i Pravilniku o prihvatilištima morao da otvori registrovani azil najkasnije jula 2012, a to nije učinio – rekla je za Danas Ana Mitić iz niškog Udruženja za zaštitu životinja, dodajući da zbog strogih uslova u Pravilniku „u Srbiji postoji sam par registrovanih prihvatilišta“.

Gradonačelnik Zoran Perišić juče nije odgovarao na naše pozive. Ljubiša Janić, načelnik gradske Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, po čijem je nalogu postupala opštinska komunalna inspekcija, kazao je za naš list da „ne zna šta će biti sa psima“ posle isteka roka za njihovo uklanjanje i da „o tome treba da brine onaj ko ih je tu doveo“. On je kazao da je ova Uprava zapravo postupala protiv Konjičkog kluba Niš jer neuredno plaća zakupninu i nenamenski koristi dobijenu gradsku imovinu, dozvolivši „nelegalnom prihvatilištu za pse da je uzurpira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari